Изпускат язовир „Студена”

  • 18 април 2022 10:20

  • 697
  • 2
Изпускат язовир „Студена”
© Bulphoto/архив

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена”, съобщи управителят на ВиК – Перник Борислав Иванов. Мярката е превантивна и се предприема, за да се осигури достатъчно свободен обем във водоема.

В момента в язовир „Студена” има над 22 милиона куб. м. вода при максимален обем от 25.5 млн. куб. м. След депозирано писмо и след среща на областния управител на Перник Кирил Стоев и управителя на ВиК – Перник Борислав Иванов  с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов е променен месечният график. Направените изменения позволяват към днешна дата от язовира да се изпускат по 914 л./сек., а към по- големи количества да се премине едва след като обемът му надхвърли 24 млн. куб. м. Това притеснява управителя на ВиК- Перник Борислав Иванов.

„Ако реките са така, както са в момента, проблем няма да има. Но, ако има проливни дъждове и както миналата година река Конска е два пъти по- голяма от Струма, има опасност надолу по поречието – Батановци, Прибой на Радомир и надолу вече след Земен към Благоевград реката да е два пъти по-пълноводна”, се опасява Иванов, преаде БНР.

Според него оптималният обем, който трябва да се поддържа през този сезон е от 22 млн. до 23 млн. куб. м. Опасенията са му, че при интензивно снеготопене съчетано с проливни дъждове ще се стигне до залпово изпускане, което може да причини сериозни наводнения по поречието на Струма.

Последвайте канала на

Десислава Станева
697 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЖИВОТ НИ

2022.04.18 | 12:24

2
ГАЗ И ВЪГЛИЩА НЕМА. С КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ ТОК, ДА ГО ИЗНАСЯТЕ БЕ? :)
ЖИВОТ НИ

2022.04.18 | 12:22

1
С КОЛКО Е УДЪЛБОЧЕН И УВЕЛИЧЕН ЯЗОВИРА, ДОКАТО БЕШЕ НИСКО НИВОТО?

Добави коментар

Водещи новини