Началникът на отбраната: Моряците от кораба „Царевна“ са добре

  • 14 април 2022 16:43

  • 1176
  • 8
Началникът на отбраната: Моряците от кораба „Царевна“ са добре
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Моряците от кораба „Царевна“ са добре и на безопасно място. Това каза в Авиобаза Граф Игнатиево началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той допълни, че към момента няма да бъде давана информация къде се намират те. 

Вчера министър-председателят Кирил Петков обяви на брифинг в Министерски съвет, че част от екипажа на кораба „Царевна“ – 14 български граждани и един гражданин на Украйна, са евакуирани от пристанището на Мариупол. 

Вижте първи кадри на евакуираните българи от „Царевна”

Адмирал Ефтимов участва в медийния ден по представянето на съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия.

Руската инвазия в Украйна ни принуди, като членове на НАТО, да засилим и осигурим целостта на фланговете ни в Източна Европа, както и сигурността на нашите страни партньори от Източна Европа. Това коментира генерал-лейтенант Денис Лаут, командир на Военновъздушните сили (ВВС) на Нидерландия. По думите му коалиционните операции на алианса изпращат силен сигнал към „руския агресор, който предпочете да нападне суверенна европейска нация“ и към всеки агресор, който представлява предизвикателство пред единството на НАТО. Ние всички сме заедно и стоим като един, допълни Лаут.

От днес четири нидерландски изтребителя F-35 със 100 души личен състав участват в съвместен Air Policing с българските си колеги. Те бяха пребазирани у нас на 6 април, припомни адмирал Ефтимов и допълни, че това е ярко доказателство за ангажираността на партньорите ни в алианса за сигурността на югоизточния фланг. 

Нидерландските F-35 кацнаха в авиобаза "Граф Игнатиево"

По време на медийния ден беше представена авиационната техника, с която се изпълняват съвместните задачи по охрана на въздушното пространство на България. На събитието присъстваха заместник министърът на отбраната Йордан Божилов, командирът на Авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Николай Русев и посланикът на Кралство Нидерландия в България Симон ван дер Бург.

Съвместното дежурство на изтребители от България и Нидерландия ще продължи до 31 май 2022 година. 

Константин Тодоров
1176 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Рени

2022.04.14 | 19:43

8
Смешни подлоги БГ. Угаждащи на американците.
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2022.04.14 | 19:19

6
ДВА МЕСЕЦА "ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА" ДЪРЖАХА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ КАТО ЖИВ ЩИТ. В МОМЕНТА В КОЙТО "РУСКИТЕ АГРЕСОРИ" ПРЕВЗЕХА ПPИCТАНИЩЕТО, ПУСНАХА МОРЯЦИТЕ ДА СЕ ПРИБЕPAТ. КЪДЕ СТЕ, КУPBИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ?
А ★♠♪©°

2022.04.14 | 19:38

7
НА ЛЮЛЯКОВА ГРАДИНА 12 СЪМ.... КЪДЕ СИ ДА ТЕ ШИБАМ??!?!

2022.04.14 | 18:59

5
Верно ли?

2022.04.14 | 18:47

4
Този бо.клук ми бил адмирал? Началник на отбраната? Ку.рва долна! Бог да благослови РУСИЯ и ДОНЕЦКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА и техните войски, които освободиха нашите моряци от нац.истите украински. А тая ку.рва не заслужава българска униформа, долна ку.рва, натовско лай.няно мекере.
Цв

2022.04.14 | 18:01

3
Що не кажеш кой им е помогнал бе мухляр? Нито вие сте се мръднали, нито пък украинците, а армията на Донбас, която е руска. Идиоти сте!
Stamatis

2022.04.14 | 17:12

2
Слушах съпругите им по БНР и те казаха, че са в Донецк с помоща на РУСКИТЕ военни! Дали са им храна и са настанени в хотел! Казаха, че никой от България не се е свързвал с моряците и не им е помагал! След отстраняването на укринските военни са могли да слезнат на сушата!
медийна война

2022.04.14 | 17:04

1
Българските моряци бяха държани като жив щит от украинските сили. Едва вчера след като РУСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ от Донбас завзеха пристанището в Мариопол моряците бяха освободени. Нито дума за тази подробност от нашите медии.

Добави коментар

Водещи новини