Кристиян Шкварек: Карбовски в СЕМ, е нещо като пръчка в спиците на колело* 

  • 14 април 2022 10:05

  • 1516
  • 0
Кристиян Шкварек: Карбовски в СЕМ, е нещо като пръчка в спиците на колело* 
© pixabay, булфото, личен архив

Коментар на Кристиян Шкварек, един от младите представители на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България по повод скандала с номинацията на популярния журналист Мартин Карбовски от квотата на ИТН за член на СЕМ. 

"Скандалът" с номинацията на Карбовски за член на СЕМ накратко: 
1. Какво е СЕМ? 
СЕМ е орган за цензуриране на медиите, позициите, възгледите и свободата на словото в България. 
2. Контекстът на времето. 
Първите две десетилетия на 21-ви век минаха под знака на зараждаща се почти тоталитарна култура на цензура в Либералните Демокрации, насочена изцяло срещу всяко мнение, противоречащо на либералната визия за обществото. Тази цензура идва и в България от центрове на сила като Брюксел, западни НПО-та и удобни, местни послушковци, стараещи се да превземат кадрово именно органи като СЕМ. 
3. Събираме точка едно и две с името Карбовски и получаваме следното: 

Карбовски е човек, който през годините е бил под ударите на политкоректността, а не неин стожер.

Той няма и не е налагал либерален филтър, а напротив - всеизвестен е с прекрачването на границите на всичко, което бива цензурирано на Запад. Да вкараш такъв човек в орган, занимаващ се с това да налага либерална, постмодерна цензура е повече от позитивно развитие на нещата. То представлява тотален саботаж на ролята на този орган за цензура и спирачка на процеса на оформяна не политическа коректност в него. Карбовски вкаран в подобен орган, е нещо като пръчка в спиците на колело. Това са фактите, без каквото и да било значение за личното ви мнение относно него като човек. Факти, които носят позитивно развитие за онези, които не желаем свободата на словото в България да падне до умопомрачаващите нива, на които се намира тя в Западна Европа и всички развити демокрации. 
За мен тази кауза, на свободата на словото, е много по-важна в дългосрочен план от личните ни прищявки кого харесваме или не,  кого смятаме за по-по-най-представителен в институционална роля. Ако ще Киро Скалата бих приел, вместо най-ерудирания, възпитан и институционализиран член на Български Хелзински Комитет. 
ПС. Покрай Карбовски някой от вас разбра ли, че в същия ден от Демократична България издигнаха за същата позиция Пролет Велкова - бивш член на управителния съвет на фондация „Отворено общество“ и председател на управителния съвет на „Център за развитие на медиите“, една от най-прогресивистките журналистки у нас, напълно покриващи профила на стожер на политическата коректност? А чухте ли вой срещу това? Именно.

*Заглавието е на редактора. На снимката е Мартин Карбовски с наградата за телевизионна журналистика "Свети Влас" 2015 г., сн.булфото/архив/

Аделина Делийска
1516 0

Свързани новини

Водещи новини