Скандал с БГ продукция. Кузман Илиев: Време е да се преборим с киномафията

  • 08 април 2022 15:48

  • 1735
  • 0
Скандал с БГ продукция. Кузман Илиев: Време е да се преборим с киномафията
© Фейсбук

Часове преди премиерата прекръстиха филма "Спекуланти" на "Борсови играчи". 

Според собствениците на фирмата Кузман Илиев е патентовал заглавието "Спекуланти" и  не позволява филмът да бъде разпространен под това име. И те били принудани часове преди премиерата да го сменят на "Борсови играчи".

Кузман Илиев пред Novini.bg: Партиите, искащи контрола над БНБ, да си мерят думите

В писмо от три и половина страници Илиев разказва своята версия защо и как се е появил конфликтът между него и "Корунд Х". Във въпросния текст във вестника и сайта ние цитирахме точка 7 от  писмото, в която авторът обяснява защо иска сумата от 100 хиляди лева, съобщиха от 24 часа. 

Ето и целия текст на писмото, без редакторска намеса:

Време е да се изправим срещу незащитените интелектуална собственост и авторско право.  Време е да си потърсим правата и да спрем произвола и разхищението на публични средства. А докато двигателят на прогреса ни като общество - културата - агонизира, нямаме бъдеще и като нация. Време е да спрем хранилката за интелектуални пиявици, професионални безхаберници и търгаши на дребно.

Уважаеми дами и господа, пише Ви Кузман Илиев по казуса, свързан с мои авторски права и търговска марка на филма "Спекуланти".

По темата имам следните съображения като автор и продуцент:

I. Цели

Целта на настоящето изложение е възстановяване на справедливостта, прекратяване на кражбата на интелектуален, продуцентски и морален принос към едно филмово произведение, което започва буквално от нищото като мъжки разговор на ниво идея между Кузман Илиев и Николай Христов-Фори преди повече от 5 години.

Впоследствие са привлечени Мартин Илиев, Александър Чобанов и режисьорът на филма Георги Костов. Стотици неблагодарни часове къртовска интелектуална работа, мислене, писане, обсъждане и изграждане на идея, станала основа за силен сценарий.

Работа на екип от няколкото човека в кафенета, гаражи, офиси и различни локации. Часове на убеждение на инвеститори на ниво “синопсис” за потенциала на филма. Стотици безсънни нощи и дълги разговори по телефона преди въобще да има шанс и изглед за спечелване на субсидия от НФЦ. В условията на пълна несигурност бе изобщо и съществуването на ресурс за реализация на тази идея за филм, като всеки от нас (вярвам ще се съгласите) носеше и продуцентски, и предприемачески риск за пропуснатите ползи.

Обобщено, целта ми като автор на сценария и собственик на марката „Спекуланти“ не е нищо повече от връщане на процеса в началните му етапи, когато е замислен и създаден филмът - без изгледи за успех, в условията на неизвестност, с недоверчиви инвеститори и куп материални трудности.

II. Мотиви

Лесно е днес някой да се тупа в гърдите с изпразнени от съдържание фрази и твърдения за "неговия сценарий, неговата идея и неговия филм", когато три години преди това, други хора са положили кански усилия, за да го има изобщо този проект за създаване на аудио-визуално произведение под формата на филм. Всички тези усилия доведоха до това, субсидията от НФЦ да се спечели едва на втория път при кандидатстване.

Лесно постфактум в този контекст да се каже: нека от 5 човека, присъствали в гаража навремето - на премиерата да е само Николай Христов-Фори, а другите "сръдльовци" "да си гледат работата". Филмът "Спекуланти" - видите ли, си е негов, както и на човек (Илиан Скарлатов), привлечен като консултант много след спечелването на НФЦ и то именно от Кузман Илиев, като въпросният "сламен човек" (така правото нарича подставените лица) е чист крадец на интелектуална собственост и нищо друго.

В този контекст срещу въпросното лице - Илиан Скарлатов, в момента е инициирано дело за авторски права, като по него са допуснати и съответните обезпечения (запор на банкови сметки). Намирам за меко казано недобросъвестно в този ред на мисли, Николай Христов-Фори и привлеченото лице (Скарлатов) да напишат, забележете, "сценарий за втора част", и да започнат да търсят активно инвеститори - корейци, актьори във филма, та дори инвеститорите, привлечени от самия Кузман Илиев, без дори да споделят на последния, че възнамеряват да правят втора част на филма, за чието създаване има подобен авторски принос.

Христов и Ко вероятно изхождат от мотива (видно от писмото на адвокат Попова) - че Кузман Илиев бил отдал правата си като сценарист на продуцентската компания "Корунд" и те "няма какво да се занимават с него", да го включват в надписи на филма, да го уведомяват за премиери, сключени договори за разпространение и прочие.

Лесни неща са това. Но и адски неморални и неетични. И подли. Неморално и недобросъвестно към всички автори на филма е и, че само на мъжка дума бе уговорено, че "Кадре" - компанията на Кузман Илиев, Мартин Илиев и Константина Живова, следва да поемат ПР-а на фирлма, но паралелно да се окаже, че те са лишени от информация за датата на премиера или предпремиера.

Причината за всичко това фактически е, че господин Ники Христов си води самостоятелни и непрозрачни преговори с телевизии и разпространители, прави си плакати със скрийншоти (спестено от фотосесия с друг автор) от филма и когато чуе, че така не може да се планира нормална кампания и положението е меко казано обидно - да дублира профилите на филма на "Кадре" в социалните мрежи, да наеме други ПР и т.н.

Междувременно се оказва, че неговият "ортак" Илиян Скарлатов – привлечен в проекта припомням от Кузман Илиев, дава интервю в БНР, твърдейки че е "сценарист", без да е такъв реално, а "идеята била на приятеля му Фори, който искал да се прави филм за финанси." Идеята за млад преподавател по финанси, бягащ от света на парите, заради смъртта на баща си, загубил всичко в дотком балона, след което изоставен от приятелката си и отмъщаващ си като става топ трейдър със сделка, касаеща отвързване на пика от швейцарския франк към еврото - е изцяло на Кузман Илиев.

Това е лесно доказуемо в съда, тъй като фактите са такива от самото начало на проекта. Огромна работа по развитието на синопсиса далеч преди печеленето на субсидията от НФЦ и появата на самозвани сценаристи, имат и: Николай Христов-Фори, Мартин Илиев, Георги Костов и впоследствие - с написването на сценария в неговия завършен вид - най-вече Александър Чобанов.

Реалните, вписани сценаристи на филма са двама: Александър Чобанов и Кузман Илиев и това е справедливо и законосъобразно. До този момент никога не са го изтъквали камо ли да подценяват приноса на другите, заети в създаване на сценария.

Трети сценарист няма и когато Николай Христов "вкарва такъв" - той извършва най-мерзко интелектуално престъпление, касаещо хипотезата на чл.172 а от Наказателния Кодекс на Републиката.

След заснемането на филма всички бележки на Кузман Илиев и Мартин Илиев по сцените, по музиката, както и подобренията на Мариан Вълев бяха грубо неглижирани от Христов и Скарлатов, които демонстративно обяздиха филма на ниво визия и съдържание и то не в негова творческа полза, а самоцелно. Факт е, че бе положен труд от тяхна страна, факт е и че другите градивни идеи бяха пренебрегнати, защото "те си решават", удряйки потенциала на филма.

Липсата на какъвто и да е ПР и маркетинг е брутален удар по: продуцентите, чиито приходи ще са много по-ниски от потенциалните; по труда на актьорите, които не бяха поканени дори на "премиера пред журналисти", за да може самозваното лице Илиян Скарлатов да се наснима и изтъкне на чужд гръб. На тази премиера трябваше да има само актьори, които да дават интервюта за филма.

Център трябваше да е Алек Алексиев, който прави феноменална роля, но и всички други са на буквално европейско ниво. И най-вече това е удар по негово величество българския зрител, който дори не разбра за наличието на добър български филм по важна и актуална тема - света на финансите. Това е срамно и позорно. Да не кажа и по-силни думи.

III.

Eто защо, за да оттегля иска си, държа на следното:   1. Тъй като за условията, изредени по-долу, няма техническо време премиерата на 6-и трябва да се измести на 8-и. Достатъчно пропуснати ползи, поне да можем да поканим приятели.

2. Самозванецът Илиян Скарлатов да бъде свален от надписите "сценарист", да му бъде свалено и званието "продуцент", защото когато е говорил с Кузман Илиев за участието си в проекта такива условия не е поставял. Ако беше променил исканията си, трябваше да го комуникира с Кузман Илиев. Илиян Скарлатов не трябва да бъде на премиерата на филма. Това не подлежи на преговори - не бихте поканили крадец на бала на детето си – намирам това за логично. Да си купи билет и да го гледа в друга зала - никой не може да го спре. Да се даде гаранция – чрез декларация или под друга форма - че Скарлатов няма да говори никъде публично, че е "сценарист и продуцент" на филма. Нямам претенции да говори, че е актьор. Все пак си е написал двуминутен монолог, който всички трябва да изтърпим, благодарение на Николай Христов.

3. От мига на моето съгласие да сваля иска си - ПР-а на филма поемам аз, както беше и уговорката. Тъй като аз не отричам продуцентския принос на Николай Христов, ще опитам справедливо да промотирам и него. Филмът вече влиза в кината и адски късно, но каквото успея да направя, успея. По-добре нещо от нищо, камо ли от "гифчета", окарикатуряващо топ-актьорите и лица на филма, както е в момента.

4. Изтриване на дублираните профили на "Кадре" във фейсбук и инстаграм, чието фотосъдържание впрочем също е кражба на кадри от Константина Живова, заснела ги по снимачния процес на филма.

5. Изписване и публично споменаване по време на премиера от Николай Христов-Фори, че идеята за филма е на сценариста Кузман Илиев.

6. Получаване на рамково споразумение, че ако се прави втора част на филма "Спекуланти", то "Кадре", ще има право на дял не по-малък от 30 процента.

7. С оглед на отсъствието на какъвто и да е ПР и при де факто отрицателен потенциал за продуцентски приходи; на вече платените хиляди левове данъци за приноса ни във филма, с оглед на неовъзмезден 5-годишен труд, морални щети, пропуснати ползи; с оглед хонорари за отлично подготвени и опитни правозащитници, разноски по дела, справки и проверки - сумата, която изисквам, за да покрия частично разходите си, без да включвам важните пропуснати ползи е 100 хиляди лева.

8. Заявителят "КОРУНД-Х" ООД да оттегли заявената национална марка с вх.№165882 "СПЕКУЛАНТИ" - комбинирана, заявена на дата 29.03.2022г. в ПВ. 9. "КОРУНД-Х" ООД да оттегли искане с вх.№BG/N/2021/162894[7]/31.03.2022 г. за заличаване на марката с рег.№ 162894 "СПЕКУЛАНТИ" - словна, собственост на Кузман Илиев.

За финал - не искам нищо чуждо, нямам  претенции към чужд принос и заслуги, а само към изконно моя неоспорим принос към финалния резултат. Всичко, правено досега през последните 5 години, е без материален интерес и е само в името на филма. С настоящите искания също така целя възстановяване на справедливостта и спирането на груба кражба интелектуална собственост.

Целя връщане на положението към началото му, където то беше чисто, непорочно и такова каквото трябва да е винаги, за да има смисъл. Считам, че този баланс е възможен само като се стъпва на истината и правото. Това е моята гледна точка. 05.04.2022 г. Кузман Илиев – автор и продуцент на филма "Спекуланти"

Радина Лазарова
1735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини