Нормализират ли се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид?

  • 08 април 2022 08:33

  • 497
  • 0
Нормализират ли се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид?
© Novini.bg

Нормализират се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид, по данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Вчера в три последователни часа автоматичната измервателна станция в града отчете превишения на алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър.

От екоинспекцията в Хасково съобщиха, че причина за замърсяването са изхвърлени вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3". На централата беше направено предписание за намаляване на работните мощности.

Според представителите на централата замърсяването било заради пренос на въздушна маса от други централи, които са наблизо и използват същите въглища.

Серният диоксид е особено опасен за малките деца, за астматиците и за хората със сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

РИОСВ-Хасково: Димитровград е бил обгазен със серен диоксид

"Тази сутрин данните за серен диоксид са ниски, 13-15 микрограма на кубичен метър, населението на Димитровград може да бъде спокойно, още през вчерашния ден данните започнаха да се нормализират. Открихме някои нарушения за които неколкократно сме давали предписания. ТЕЦ "Марица 3" няколко пъти е санкционирано от нас, има издадени 4 наказателни постановления", заяви в "Денят започва" Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково.

Според групата "Дишай, Димитровград" решение на проблема е да се инвестира в подобряване на технологичния процес в предприятието.

Продължава мониторингът на въздуха в Димитровград.

Радина Лазарова
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини