Само специалисти могат да определят агресивността на кучетата, смята Мария Бояджийска

  • 19 юни 2012 07:56

  • 908
  • 0
Само специалисти могат да определят агресивността на кучетата, смята Мария Бояджийска
©

Трябва да се промени Закона за защита на животните, за да може ясно да се установява агресивността на кучето - един спорен казус. Желанието и настояването на Столична община към Министерство на земеделието и храните е процедурата по установяване на агресивност да бъде ясно и точно разписана и само специалисти да могат да определят статуса на животното, тъй като само те са запознати с поведението на кучето. Това заяви в предаването "Добро утро, България!" по TV7 Мария Бояджийска, зам.-кмет на София.

Усилията на Столична община са насочен изцяло в рамките на сегадействащото законодателство да предприемем всички възможни мерки за справяне с проблема с бездомните четириноги в София. В края на месец март екипите за залавяне на безстопанствени кучета бяха четири, сега след кризисния щаб са 7, като се очаква до края на месеца те да станат десет, обясни Бояджиева.

По думите на Манол Нейков, директор на “Екоравновесие”, този месец са заловени 250 кучета, от които 201 са кастрирани и 194 са върнати обратно по места. Останалите животни или очакват кастрация, или са участвали в инциденти и ще бъдат настанявани в приюти. В сравнение на месец май броят на прибраните кучета върви в нормален ритъм.

В приюта в Сеславци няма място за повече кучетата, каза Нейков. Той обясни, че приютът е изграден да работи като кастрационен център и трябва да има свободна база за манипулираните животни. Сега се предприемат спешни мерки за увеличаване на местата и се скоро има възможност там да се приберат още 50 кучета.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ изрази готовността на големите организации, които оперират в София, да помогнат на общината в усилията й за справяне с наболелия проблем.





 

Последвайте канала на

908 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини