Столичният общински съвет именува утре Площад „Героите на Украйна"

  • 06 април 2022 12:30

  • 5992
  • 14
Столичният общински съвет именува утре Площад „Героите на Украйна"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет (СОС) на утрешното си редовно заседание предстои да вземе решение за именуване на площад в район "Изгрев" на „Героите на Украйна". Вносители на доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, са общинските съветници Малина Едрева, Веселин Калановски, Борислав Бориславов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11770

Става въпрос за именуване на безименно пространство от двете страни на бул. ‘‘Драган Цанков”, разположено между паркинга на парк-хотел “Москва” и бул. "Драган Цанков” и от югозападната страна - пространство между бул. "Драган Цанков”, ул. “Никола Мирчев”, ул. "Незабравка" и оградата на посолството на Руската федерация в България.

С настоящото предложение София става част от глобалната инициатива за подкрепа на Украйна чрез преименуване на общински обекти в непосредствена близост до посолствата на Руската федерация и застава редом с Атина, Вашингтон, Вилнюс. Копенхаген. Лисабон, Лондон. Осло. Прага. Рига. Тирана. Торонто, където подобно решение се обсъжда или вече е взето, пишат в доклада вносителите.

Общинари се изпокараха заради идеята да има площад "Героите на Украйна" в София

Те припомнят, че с решение на СОС от 24 февруари СОС прие Декларация относно ескалиралата агресия в Украйна, с която категорично осъди решението на руския президент Владимир Путин да започне пълномащабни военни действия срещу Украйна в грубо нарушение на редица международни договори и конвенции. Това е посегателство върху териториалната цялост на една суверенна европейска държава, водещо до загубата на хиляди невинни човешки животи, унищожението на мирни градове, милионна бежанска вълна и хуманитарна катастрофа в окупираните от Русия селища.

Ще бъде ли руското посолство на улица “Героите на Украйна”?

В светлината на тази принципна позиция в защита на европейските и общочовешки ценности, в допълнение на хуманитарната подкрепа, която Столична та община оказва на украинските бежанци, потърсили подслон в града, както и в израз на солидарност и съпричастност с украинския народ, предлагаме озелененото пространство от двете страни на бул. "Драган Цанков“ пред посолството на Руската федерация в София да носи името площад "Героите на Украйна“, посочват общинските съветници. Предложението им за именуване е мотивирано преди всичко от необходимостта София да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на проевропейската и евроатлантическата си ориентация.

Подобна инициатива е предприета и подкрепена от голяма част от гражданите на София, неправителствени организации, творци и общественици, които заявиха това чрез писмени предложения за  ре/именуване, отбелязват вносителите на доклада.

Теодора Павлова
5992 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
иван

2022.04.06 | 12:35

1
МРЪСНИ ПРОДАЖНИ СОФИИСКИ ЧИНОВНИЦИ. Г-Н ПУТИН ПУСНИ ЕДНА РАКЕТА НА СОФИЯ ТА ДА СЕ НААКАТ ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ ПАРТИИНИ МЕКЕРЕТА.
Иванка

2022.04.06 | 14:58

14
Абе Иване, ти под всяка новина имаш коментар!?
стига

2022.04.06 | 14:31

13
тъпотии! Искате да вкарате страната в гражданска война заради чужди интереси! Обществото не подкрепя това, стига лъжи!
Гост

2022.04.06 | 13:27

12
А Героите на Белград да кажем кога ще откриете а мъ.рши?
Гост

2022.04.06 | 13:18

11
Б.ахти продажниците! Срам и позор! Докога Украина за вас ще е по-важна от България и българския НАРОД?! Докога ще ни управляват хора за които национолните интереси = на интересите на чужди държави?!! Не знам защо мен ме е срам за неща които непрекъснато без значение коя партия вършите вие! Пфу!
Stamatis

2022.04.06 | 13:10

10
Предлагащите и подкрепящите ги трябва ясно да заявят смятат ли военните формирования "айдар" и "Азов" за герои на Украйна? Тогава ще разберем кого точно подкрепят!

2022.04.06 | 13:10

9
КАКТО Е КАЗАЛ НИКИТА СЕРГЕЕВИЧ ПО АДРЕС НА АНГЛОСАКСОНЦИТЕ(И ТЕХНИТЕ ПОДДРЪЖНИЦИ)- ПИДИРАСИ.
Боби

2022.04.06 | 12:54

8
Може направо да си сменим имената с Украински. Защо само улиците?
да пукнат до един

2022.04.06 | 12:50

7
всички тези безродници.... кви герои на украйна, кво ме интересува за украйна вашата кожа слуги краварски

2022.04.06 | 12:44

6
Предатели! Ще горите в ада!
иван

2022.04.06 | 12:37

5
МРЪСНИ ПРОДАЖНИ СОФИИСКИ ЧИНОВНИЦИ. Г-Н ПУТИН ПУСНИ ЕДНА РАКЕТА НА СОФИЯ ТА ДА СЕ НААКАТ ВСИЧКИ ПРОДАЖНИ ПАРТИИНИ МЕКЕРЕТА.ТАКАВА Е ЧИНОВНИЧЕСКАТА МЪРША ВЪВ СОФИЯ.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини