Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Коронавирусът е още тук и не е безобиден

  • 31 март 2022 15:22

  • 760
  • 0
Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Коронавирусът е още тук и не е безобиден
© pixabay, личен архив

Войната сложи ли край на пандемията? Коронавирусът стана ли безобиден или все още е заплаха за човечеството? Навреме ли бе сложен край на противоепидемиологичните мерки у нас? Разговарям с доц. д-р Любомира Николаева Гломб, лекар вирусолог със специалност "Клинична вирусология". Тя е завеждащ на отдела по вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести.

Отпадането на мерките е решение на правителството и аз няма да го коментирам, тъй като експертите в кабинета вероятно разполагат с достатъчно информация по въпроса, както и за икономическите последствия от налагането и вдигането на ограниченията.

За двете години, през които бяхме в режим на ограничения, поради епидемията, се научихме кои са мерките, които са полезни за нас, за опазване на нашето здраве. Това са карантинирането, спазването на дистанция, дезинфекцията, носенето на лични предпазни средства. Моят съвет е гражданите да продължават да избягват местата, където има струпване на много хора. Ако все пак се налага да са там, да си слагат маски. Добре е също така да продължаваме да спазваме разстоние помежду си от 1,5 метра.

Респираторната хигиена трябва да стане наше ежедневие, каквото е миенето на ръце.

Препоръчвам да продължи и поставянето на противовирусни ваксини.  Известни са кои от тях са най-ефективни и одобрени за ползване в държавите от ЕС. Те са ефективно средство срещу тежко протичане на заболяванията и смърт. Това е интелигентният начин за предпазване и се надявам повече хора да осмислят отношението си към ваксините. Неминуемо ще има и следваща вълна, защото такава е природата на коронавирусите.

Вирусът не е станал безобиден. Няма човешки патоген – вирусен, бактериален, гъбичен и т.н., който да е безобиден. При някои заразяването протича леко. Но при други може да е тежко и дори смъртоносно. При инфекциозните болести характерно е, че засягат не само личното, но и общественото здраве. Затова всяко индивидуално поведение, засяга не само нас самите, но и другите около нас.

В момента доминиращият вариант у нас е Омикрон.

Той е вкарал в болница доста хора. Дори една човешка смърт има значение и е важно тя да бъде предотвратена. Ето защо е важно да има повече имунизирани хора.

36 000 са починалите от Ковид по време на пандемията. Ние сме на първо място по смъртност от вируса. Това трябва да е аларма за онези, които още се колебаят дали да се ваксинират.

Войната не е сложила край на коронавируса, напротив, има предпоставки в един момент тя да усили разпространението на заразата. В медиите обаче новините за войната изместиха тези за ковид.

Опасенията, че бежанците влизат у нас без документи за здравния си статус, трябва да се опровергаят или потвърдят от епидемиолозите.

Хората трябва да се държат отговорно – това бих посъветвала. И дано вирусът и войната да ни заобикалят, за да можем да се радваме на цъфналите дръвчета навън!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
760 0

Свързани новини

Водещи новини