Протест в Несебър срещу отделянето на Обзор в отделна община

  • 30 март 2022 15:29

  • 323
  • 0
Протест в Несебър срещу отделянето на Обзор в отделна община
© pixabay

Близо 200 души протестираха днес в Несебър срещу отделянето на Обзор в самостоятелна община. На протеста бе и кметът на Несебър Николай Димитров, който вчера отправи искане към правителството да се преразгледа и отмени взетото от предишния Министерски съвет решение, с което референдумът за отделянето на Обзор е обявен за легитимен, съобщава БТА.

Според Димитров в допитването са допуснати процесуални нарушения и цялата процедура по референдума е незаконосъобразна.

ЦИК отмени втория референдум в Обзор

Днес Димитров призова управляващите да не разделят общината. Той каза, че вече е започнала подписка в Несебър срещу отделянето на Обзор.

Протестът беше подкрепен и от екологични организации. Те категорично се противопоставиха на отделянето на Обзор от община Несебър. Според тях има опасност от застрояване на земи от Натура 2000, които се намират в землището на местността "Иракли".

Не Николай Димитров и община Несебър, а Министерският съвет решава дали може или не може да се образува нова община, казаха от кметството в Обзор. В Обзор е създаден Инициативен комитет за обособяване на града в нова община.

През март 2021 г. Министерският съвет прие решение, с което да се създаде нова община с център град Обзор, включваща населените места град Обзор, селата Баня, Приселци, Раковсково, Паницово, Емона, Козница и предложи на президента на Република България да утвърди исканата административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор. 

Това решение показва, че след като са взети предвид становищата на заинтересованите министерства и са направени съответните анализи, Министерски съвет, т.е. държавната власт е преценила, че са налице географски, стопански, комуникационни и други причини, които дават основание да се създаде нова община и да се зачете вотът на населението, категорично изразен на проведения референдум, казаха от Инициативния комитет.

Референдумът за отделянето на Обзор и шестте съставни селища в самостоятелна община се проведе на 28 февруари миналата година. 

"Това бе, както знаете, първият и единствен спечелен референдум за последните 20 и повече години, който бе проведен съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в демократична България. Референдумът бе проведен съгласно абсолютно всички юридически, конституционни и законови норми в страната ни. Освен това той бе проведен и успешно, с незапомнена избирателна активност от 76 процента и 74 на сто гласуване на жителите в подкрепа на отделянето", посочи кметът на Обзор Христо Янев.

Мая Йорданова
323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини