ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море

  • 29 март 2022 12:03

  • 1327
  • 6
ВМС: Няма открити мини в българската акватория на Черно море
© Novini.bg

В българската акватория на Черно море няма открити мини до момента. Това съобщи на извънреден брифинг контраадмирал Кирил Йорданов, командир на ВМС. В понеделник бяха получени сигнали от няколко района у нас.

„Вчера военноморските сили работиха по два сигнала за предполагаеми мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае обстановката. В единия случай ставаше въпрос за черни отпадъци, а при втория обект не беше открита мина. Продължаваме да следим внимателно какво се случва във военния конфликт. Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периоднично се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат своевременно разузнати и да бъдат унищожени ако се налага", допълни той.

Мини в морето: ВМС извършват разузнаване и обследване

„До този момент, освен първата открита мина край Босфора на 26 март, вчера бяха открити още две. Едната беше намерена на около 12 мили източно от нос Инеада и беше унищожена. Другата беше открита от нашите румънски колеги на около 40 мили източно от Констанца. И трите са от типа ЯМ. Взривното вещество е 20 кг. Първите две мини са били в бойно положение", уточни командирът. 

Йорданов призова всички, които плават в морето да подават сигнали, ако забележат обекти, наподобяващи мина. 

„Потвърденото наличие на три мини за съжаление показва, че войната, която се води на Север от нас по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но, по отношение на безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки", каза още той. 

Радина Лазарова
1327 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
глас от горе

2022.03.29 | 12:43

4
Не може да харчим гориво за огледи. Животът на един рибар не струва нищо/ Корабите също не са ни преоритет. Виждате оставихме нашите кораби в Мариопол и Одеса и екипажите им да умрат от глад или шрапнели. Не ни пука. Ако ни наредят от някое посолство обаче е друго. Но нареждане до този момент няма.

2022.03.29 | 13:23

6
Охооо как ще им пука те хората толкова бързо замениха нашето знаме с фашистко-украинското а те милите хич не знаят за 50тте биолаборатории в страната си
ЛЪЖАТ!

2022.03.29 | 13:09

5
ОТ КАНАЛИЗАЦИЯТА НЕПРЕКЪСНАТО ИЗПЛУВАТ, МИНИ! :)

2022.03.29 | 12:33

3
Какво стана с онази до галата, за която Турците повдигнаха сигнал ?
като думне

2022.03.29 | 12:14

2
някой кораб ще разберем

2022.03.29 | 12:12

1
Що за българи сте да предавате собствения си народ ?Значи в Румъния и Турция откриват само вие не, или така ви е наредено от Господаря да казвате?

Добави коментар

Водещи новини