Мини в морето: ВМС извършват разузнаване и обследване

  • 29 март 2022 11:22

  • 971
  • 0
Мини в морето: ВМС извършват разузнаване и обследване
© Нова нюз

Военноморските сили съобщиха, че по време по време на обследването с вертолети и кораб на районите, за които са били подадени сигнали за "миноподобни" обекти, плаващи мини, не са били открити. Прекратена е операцията по вода, продължава обследването с вертолети. 

"Федералната служба за безопасност на Русия даде информация за 420 мини, които са поставени от Украйна. Те са котвени мини със скъсани въжета, едните са по-малки, а другите са големи с 20 килограма тротил в тях", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Валентин Радев, бивш вътрешен министър, експерт по боеприпаси.

Сигнал за мини в Черно море южно от нос Галата

Той подчерта, че преди всичко трябва да се търси актуална информация на сайта на Военноморските ни сили и дасе вярва в институциите, защото там са събрани експертите по оперативно използване на такива средства.

"Това са мини за повреда или унищожаване на кораби, опасни са. Но контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили, предположи, че информацията е разпространена от Русия, за да всее безпокойство в корабоплаването в Черно море. Това със сигурност е на базата на анализ. Но е важно и допълнениеуто да сме наблюдателни и да се обадим на 112, ако видим нещо", подчерта Валентин Радев.

В района на Инеада е изпратен миночистач

Той потвърди информацията от Военноморските сили, че ако има такива мини и част от тях са скъсали въжетата, те ще пристигнат на четиринадесетия ден до нашите брегове, а до двадесетия ще са на Босфора. Те биха били най-близо на миля от Калиакра и Резовска река, но повечето ще са извън акваторията.

Радина Лазарова
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини