Проф. Николай Радулов за novini.bg: В спецслужбите има хора, които си нямат представа от професионална работа

  • 24 март 2022 13:42

  • 2243
  • 0
Проф. Николай Радулов за novini.bg: В спецслужбите има хора, които си нямат представа от професионална работа
© булфото /архив/, pixabay

Защо реформите и смяната на шефовете в МВР и спецслужбите се точи бавно и мудно и как това спъва работата на всяко ниво в държавното управление? Разговарям с експерта проф. д-р Николай Радулов, депутат от ИТН в НС. Той е доктор на науките, консултант по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на МВР в правителствата на Стефан Софиянски и Иван Костов. Преподава по проблемите на сигурността в Нов български университет.

В службите все още не е започнала реформа, а в МВР . донякъде министър Бойко Рашков работи по въпроса, но вътрешното министерство е доста голяма организация и трудно се стига до долните управленски нива.

През последните 12 години управление на ГЕРБ, всички структури бяха оглавени от послушни на тях хора.

Мнозина нямат необходимата квалификация, образование, опит за ръководенето на подобни важни звена. Също така там има и много началници, които са недобронамерени, така че промените ще продължат по-дълго, отколкото ни се иска на всички.

Службите за национална сигурност  са под егидата на премиера. Там не трябва да се правят механични съкращения, а да се изготвят прецизни, задълбочени анализи за работата на всеки отдел и началник. Не бива да се пренебрегва и факта, че сред работещите в тези структури има и много знаещи, можещи и начетени служители.

Много внимателно трябва да се реформира, но това само за 100 дни няма как да се направи.

Вече имах възможност да спомена, че примерно в актуалната ситуация, ще ми е интересно да разбера как ДАНС е реагирал на изграждането на частта от "Балкански поток" и защо ние от тук сме си плащали на Путин, а Сърбия не е? Лично аз питах по официален ред дирекцията, но не получих нито един конкретен отговор на своите питания.

В заключение, ще обобщя, че сега управлението унаследи много предишни проблеми, че има доста трудности по отношение на първоначалната преценка затова кое е важно и кое не е. При ГЕРБ кадровата криза на всички нива бе задълбочена. А от близо 25  години насам, всяко следващо управление на държавата подменя шефовете на спецслужбите, без оглед на това дали могат и знаят, а предимно по партийни критерии. Така, за съжаление, в тези структури вече бъка от хора, които си нямат представа от професионална работа.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2243 0

Свързани новини

Водещи новини