Велико Търново празнува

  • 22 март 2022 07:28

  • 2051
  • 0
Велико Търново празнува
© Pixabay

С общоградски тържества и богата културна програма Велико Търново днес чества своя празник. Денят е посветен на битката при Клокотница, когато през 1230 година цар Иван Асен Втори побеждава войските на Теодор Комнин. Градът е първият в страната, който сред Освобождението избира дата за свой празник. В честванията днес ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова.

В църквата „Св. 40 мъченици“ ще бъде отслужена празнична литургия, след което общоградско шествие, в което ще се включат и 400 ученици, ще стигне до центъра на града.  

На тържествена сесия Великотърновският общински свет ще гласува със званието почетен гражданин на града да бъдат удостоени химикът проф. Михаил Харалампиев, историкът доц. Владимир Попов и посмъртно адвокат Николай Илчев, а носители на наградата Велико Търново да станат хореографът Петър Петров и маратонецът Владимир Пановски. 

По обяд великотърновци ще се хванат на празнично хоро, през целия ден ще има концерти и изложби, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина“ със заря.  

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2051 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини