ДАБ: Бежанците от Украйна имат 90-дневен законен престой в България

  • 16 март 2022 14:49

  • 543
  • 0
ДАБ: Бежанците от Украйна имат 90-дневен законен престой в България
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Идващите от Украйна бежанци имат 90-дневен законен престой в България преди да подадат молба дали искат международна или държавна закрила, обяви в Народното събрание по време на изслушване на депутатите председателят на държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Тя потвърди, че до момента в България са влезли над 38 000 души.

Близо 70% от бежанците от Украйна преминават транзитно през България

Проблем остава осигуряването на преводачи и логистична подкрепа.

"Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен законен престой. Те идват със законни документи. Самите те не са сигурни, дали искат да подадат молба за международна закрила, за временна закрила", поясни Първанова.

Председателят на ДАБ поясни, че новата информационна система за временна закрила е от нов тип, в нея ще се съдържа информация за лицата, които са получили временна закрила, касаеща и техния профил. Тя посочи, че въпросната временна закрила е много по-бърза процедура. Изразява се в това, че в момента, в който лицето пристигне с документите, които притежава, може да отиде в което и да е районно управление на полицията, където да получи своята регистрационна карта за предоставяне на временна закрила. 

Председателят на ДАБ припомни, че въпросната система за регистрация на бежанците е започнала работа от вчера на пункта за първоначален прием в Русе, който бе посетен и от министър-председателя Кирил Петков.

По думите на Първанова засега ДАБ разполага с 25 заети лица, регистриращи бежанци, от които пет нови, като някои от тях остават да работят в центровете на Агенцията, а други са изпратени да обучават. Председателят на ДАБ отговори на въпрос за работното време в центровете за регистрация - по два часа в  два работни дни от седмицата. 

Елисавета Белобрадова от „Демократична България“ настоя, че психологическа помощ не се предлага и изтъкна, че на 2000 човека, настанени в центровете за бежанци, се падал по един преводач. 

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) посочи, че ДАБ не е създадена за такъв напор от бежанци. Той предложи агенцията със своите три центъра в страната да стане координационен и информационен център, тъй като общините са тези, които поемат бежанския поток. Депутатът настоя средствата от държавата да бъдат насочени към общините, а не към хотелиерите. 

Елисавета Белобрадова (ДБ) посочи, че центровете на ДАБ са абсолютно неремонтирани и разрушени и даде за пример как вместо да се купят нови матраци, тъй като старите били пълни с дървеници,  се купували калъфи за тях.  Белобрадова настоя, че проблемите в ДАБ не са от днес и заяви, че ръководството трябва да си подаде оставката.

Костадин Костадинов, председател на ПГ „ Възраждане“ коментира, че не вижда смисъл изобщо от съществуването на тази агенция. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини