Министър Денков: Вече има училища в София и Варна, които организират неделни занимания за деца от Украйна

  • 14 март 2022 15:39

  • 382
  • 0
Министър Денков: Вече има училища в София и Варна, които организират неделни занимания за деца от Украйна
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

До края на миналата седмица имахме около 11 300 деца и младежи от Украйна, но тези хора все още не са решили дали да останат в България или ще продължат в чужбина.

Това каза в Пловдив министърът на образованието Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, цитиран от БТА. Той уточни, че около 20 000 бихме могли да включим в нашата образователна система без голяма промяна в организацията, но се подготвяме и за варианта до 100 000 младежи и деца, ако се стигне до по-екстремна ситуация.  По думите на Денков броят на младежите и децата зависи от това колко ще продължи войната, защото почти всички бежанци са с нагласата да се върнат. Ако военните събития продължат по-дълго, естествено е да има хора, които ще потърсят реализация в България и това са тези, които ще подадат молби за обучение на децата им, каза още министърът. Той съобщи, че вече има училища в София и Варна, които организират неделни занимания на бежанците по изучаване на български език. Тези, които влязат в нашата училищна система, също ще имат занимания по български език за чужденци, за което има осигурено финансиране, добави Денков. 

Нашият преглед показва, че ако желаещите да учат украински деца надхвърлят 20 000, ще трябва да създадем допълнителна организация, коментира още министърът на образованието. Трябва да се знае, допълни той, че се подготвят документи за получаване на финансиране от Европейския съюз за някои дейности на принципа сега да използваме средства от бюджета, но те да бъдат възстановени от Общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.  

Бежанците от Украйна достигнаха 2,7 милиона, мнозина разказват потресаващи неща за разрушения и смърт

Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С откри в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техники (ПГХТТ) в Пловдив STEM център. На откриването присъства и заместник -кметът по "Образование, бизнес развитие и европейски политики"  на община Пловдив Стефан Стоянов. 

По думите на директорката на гимназията Людмила Ганчева центърът е интегрирана съвкупност от седем специално оборудвани кабинети. В тях се провеждат интегрирани уроци, които са мултидисциплинарни и трансдисциплинарни, в които учениците усвояват знания и формират умения на база на диалога на две и повече дисциплини, подчерта Ганчева. Проектът за изграждането и оборудването на кабинетите е на стойност 300 000 лева, като училището дофинансира с 40 000 лева. 

Филип Епитропов
382 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини