Водещите новини! Украйна: 400 цивилни са убити и 800 – ранени; Русия обстрелва хуманитарния коридор за евакуиране от Мариупол

  • 08 март 2022 18:56

  • 2650
  • 0
Водещите новини! Украйна: 400 цивилни са убити и 800 – ранени; Русия обстрелва хуманитарния коридор за евакуиране от Мариупол
© Getty Images

*** Водещите вечерни новини на 8 март ***

 

11-годишно дете стигна пеша до Словакия с телефонен номер на ръката

***

Украинският министър на отбраната Олексий Резников оповести нови данни за убитите, ранените и разрушенията от водената от Русия война в Украйна.

Резников каза във видеообръщение, че са регистрирани най-малко 400 убити и 800 ранени цивилни. Сред тях са 38 убити и над 70 ранени деца.

„Тези данни определено са непълни“, подчерта той.

Най-малко 400 цивилни са убити и 800 - ранени, при руските военни действия в Украйна

***

Най-малко 21 души, включително две деца, са били убити тази нощ при руски въздушни удари срещу град Суми, Североизточна Украйна.

Киев: Най-малко 21 души са загинали при въздушна атака срещу град Суми

***

Русия обстрелва път, по който се очаква цивилни да се евакуират от обсадения украиски град Мариупол.

Николенко съобщи за 30 автобуса и осем камиона, които превозват хуманитарна помощ за Мариупол и се очаква да натоварят хора, които искат да се евакуират. Има индикации, че руските сили обстрелват хуманитарния коридор, каза Верешчук. Украинското министерство на отбраната също обвини руските сили, че стрелят по посока на хуманитарния коридор, предаде БТА, цитирайки АФП.

Украйна: Русия обстрелва хуманитарния коридор за евакуиране от Мариупол

***

Кметът на Харков: Руските сили извършват геноцид срещу града

***

Президентът на САЩ Джо Байдън е решил да забрани вноса на руски петрол, съобщи АП, позовавайки се на свой източник.

Решението е взето след призиви на украинския президент Володимир Зеленски към представители на САЩ и западните им съюзници да спрат вноса. Износът на енергийни суровини е стабилен източник на пари кеш за Русия въпреки строгите санкции, наложени върху финансовия й сектор.

Байдън забранява вноса на руски петрол

***

Световният енергиен гигант Shell обяви, че затваря бензиностанциите си в Русия и ще спре да прави спотови сделки с петрол от страната, съобщава Би Би Си, цитирана от бТВ.

Shell напуска Русия

***

Дори двете най-големи китайски банки, ICBC и Bank of China, заявиха, че няма да издават повече банкови гаранции за покупки на суровини и първични продукти от Русия.

„Виждам, че много хора се надяват на руско-китайска коалиция срещу Запада, но малко ще ви разочаровам“

***

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

***

И Adidas напуска. След подобни решения на неговите конкуренти Nike и Puma. 

"Адидас" прекъсва дейностите си в Русия

***

Цената на природния газ в Европа започна да се понижава. Към 15:00 часа синьото гориво поевтиня с 10,83 процента, показват данните от борсата ICE, цитирани от БТА.

В момента априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 202,46 евро за мегаватчас. В 9:00 часа българско време търговията стартира от почти 265 евро за мегаватчас, минута по-късно цените се повишиха рязко до 290 евро за мегаватчас, след което започнаха да се понижават.

Природният газ в Европа поевтиня с над 10 процента

***

Притеснително е обаче, че навръх 3 март бе атакуван българският премиер и то под руските знамена. Няма никакво значение дали си поддръжник или опонент, националният празник на България има терапевтично въздействие върху народа. Изключително съм разочарован, че дори на националния празник не бяхме обединени“, обясни президентът от 1997 до 2002.

Хората, защитаващи политиката на Путин имат ирационално поведение, те нямат мотиви. Българското русофилство е ирационален феномен, който липсва другаде в Европа. Винаги, когато Русия направи важно геополитическо движение, това разделя България? Докъде се простира нашата благодарност? Кой е нашият национален интерес? Има моменти, когато нашият национален интерес е противоположен на този на Русия“, смята Петър Стоянов.

Петър Стоянов: Това, което украинският народ защитава с кръв, ние го получихме с членството ни в НАТО

***

Връчена му е била вербална нота заради съобщение на руското посолство за регистриране на случаи на русофобия.

Северна Македония връчи вербална нота на руския посланик

***

Поне някой някъде стопля вместо да охлажда…

Турция и Израел ще се опитат да сложат край на години на враждебност и обиди, когато тази седмица президентите им се срещнат за първи път от над десетилетие, съобщава "Ройтерс".

Двете страни си размениха взаимни обвинения относно израелската окупация на палестински територии и подкрепата на Анкара за войнстващата ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа.

Президентите на Турция и Израел стоплят отношения с първа среща от десетилетие

***

„Обстановката на Шипка беше изключително обострена и това беше явно за всички, които бяха там. 

Всички видяха коя е групата, която създава това настроение, всички видяха, че тя е агресивно настроена, видяха, че ръководителят на тази група е смятан от Украйна за опасност. 

Ако българските служби за сигурност не смятат това за опасност, снежните топки днес могат да бъдат различни други неща утре. 

Ние сме длъжни да посочим, когато се случват неща, които са извън сигурността“. 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Лорер за обстрела със снежни топки на Шипка: Утре може да е с друго

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини