Над 400 легла за настаняване на бежанци има в област Монтана

  • 08 март 2022 14:02

  • 1312
  • 0
Над 400 легла за настаняване на бежанци има в област Монтана
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Над 400 легла за настаняване на бежанци има в различни селища на област Монтана, съобщи областният управител Ванина Вецина след заседание на Областния кризисен щаб днес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

Най-много бежанци може да бъдат настанени в община Берковица, където осем хотела, къщи за гости и вили са предложили да приемат хора, пристигащи от Украйна. Сред тях е и хотел „Деметра“, който доскоро беше управляван от областния управител Ванина Вецина.

Останалите хотели в Берковско се намират в Берковица и планинското село Слатина.

В община Вършец един хотел е предложил да приеме 50 души, в община Монтана има 90 места в хотели и бунгала на брега на язовир „Огоста“ и в местността „Ливадски дол“. В община Георги Дамяново местната управа предлага 64 места в къщи за гости и общински обекти, в община Чипровци има възможност да бъдат настанени 20 майки с 20 деца в ремонтирана детска градина в града.

Жена от Монтана, занимаваща се с бизнес, е предложила настаняване на 4-5 семейства в нейни жилища. Тя може да приеме и 10 семейства, ако те решат да останат за постоянно и да приемат предложената от нея работа. Други работодатели са обявили свободни места за бежанци от Украйна и ако те ги приемат – ще им осигурят подслон и храна, както и заплащане на труда. Мъж от село Славотин е предложил къща в селото и апартамент в Монтана за настаняване на бежанци, а друг от Смоляновци – къща за 2 семейства. Къща за семейства с деца е предложил и жител на село Лехчево.

Нови предложения продължават да пристигат и в момента, областната управа ги обобщава и подава информация към Министерския съвет. Важно е предлаганите места за настаняване да бъдат придружени със снимки и да са в добро състояние, обяви Вецина.

От 24 февруари до днес в България са влезли 47 845 украински граждани, като 23 766 все още са в страната. Повечето от тях са настанени в източните области, за област Монтана все още няма заявка за настаняване на хора. Вероятно причина за това е отдалечеността на региона от източната граница, коментира областният управител Ванина Вецина.

ООН: Над 2 млн. души са избягали от Украйна за 13 дни

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1312 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини