Българските военни от Междинния резерв на операцията "Алтеа" успешно се предислоцира в Босна и Херцеговина

  • 05 март 2022 14:43

  • 2190
  • 0
Българските военни от Междинния резерв на операцията "Алтеа" успешно се предислоцира в Босна и Херцеговина
© МО
Слушай новината Слушай новината

Българският военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, с командир подполковник Георги Георгиев, успешно се предислоцира днес 5 март, до крайното си местоназначение – базата „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

Формированието премина под командването на командващия на операцията EUFOR. Военнослужещите бяха посрещнати от националния командир на българския контингент в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов. Официалната церемония по посрещането на всички контингенти ще се проведе на 6 март, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

ЕС обмисля начини да спре евентуалното разпадане на Босна

През следващите дни военнослужещите от контингента ще изпълняват дейности по настаняване, обслужване на техниката, запознаване с характерните особености и правила за операция „Алтеа”, текущата обстановка и с конкретните задачи, които предстои да изпълняват, основно по осигуряване на безопасна и сигурна среда (Safe and Secure Environment). Българските военнослужещи ще изпълняват задачите си съвместно с колегите си от Австрия, Румъния и Словакия, като се очаква общата численост на междинния резерв, развърнат в Босна и Херцеговина, да бъде около 500 военнослужещи.

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които са предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.

Участието на българските военнослужещи в операцията на Европейския съюз „Алтеа“ е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от Въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - „Алтеа” (изменено и допълнено с РМС № 390 от 17. 05. 2016 г., изменено и допълнено с РМС№ 691 от 09. 11. 2017 г., изменено и допълнено с РМС №757 от 08. 12. 2017 г. на Министерския съвет на Република България), и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз „Алтеа“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини