Борис Цветков за novini.bg: Докато има хиляди деца без достъп до детски градини, не бива да сме спокойни

  • 25 февруари 2022 13:23

  • 636
  • 0
Борис Цветков за novini.bg: Докато има хиляди деца без достъп до детски градини, не бива да сме спокойни
© булфото/архив/

Една от малкото добри новини тези дни, е решението, огласено публично от финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, от 1-ви април детските градини да са безплатни. По тази тема разговарям с Борис Цветков, дългогодишен общински съветник в СОС от 24-ти избирателен район, включващ в пределите си 8 от административните райони на София.Той от години работи активно по този важен демографски проблем, който, няма какво да се лъжем, отказва много млади семейства да създават потомство.

Лично аз съм много доволен от тази малка стъпка по дългия път да се решават проблемите на младите хора в България.

Още преди 14 години в "Дискусионен клуб за социална и местна политика", започнахме да събираме данни за това, че мнозинството от гражданите имат проблеми с местата в детските градини. Алармирахме веднага в СОС, но мнозинството тогава не ни възприе насериозно с довода, че майките били кандидатствали навсякъде за места и това било създавало хаос в системата.
Истината обаче винаги излиза наяве рано или късно и когато се въведе електронната система, стана ясно, че има по около 18 000 малчугани, ощетени откъм места в детските градини.

Успокоително е обаче, че въпреки грабежите през годините, се оказа, че в града има все още терени, които ние, заедно с родители и други граждански активисти, установихме в различни райони.

Всички разбираме, че държавата ни има огромен демографски проблем. 

Как младите да искат да имат потомство, като са наясно, че децата им няма да имат възможност за детска градина! 
Друг голям проблем за родителите, се оказаха таксите. Той касае всички деца, с изключение на онези, които са родени в най-богатите семейства, разполагащи с възможности за частни бавачки и заведения. Както и на крайно маргинализираните социални групи - на бездомници, на живеещите в някои в гетата и т.н.. Обществото обаче, трябва да даде шанс за приобщаване на своите неравностойни граждани. Не е нужно и децата на отхвърлените от обществото, да станат като тях. Спомням си, че през годините имаше екстравагантни идеи на онези, които не си плащат топлофикация, децата им да не бъдат приемани в детско заведение! Аз категорично не съм съгласен с подобни крайни подходи.
И смятам за голям успех решението, взето от коалиционното управление преди дни, защото от години работя в тази посока и от душа и сърце се радвам, че

Над 50 000 деца в София ще бъдат освободени от такси.

Въпреки всевъзможните кризи и проблеми, взетото решение е много важно за бъдещето на децата, на България. Борбата продължава, защото остават и много малчугани, които все още са извън детските заведения и те са двойно ощетени - хем не са в градината, хем няма да бъдат подпомагани с 60 лв. месечно. Затова кметските администрации трябва ударно да работят за изграждането на детски заведения.
Примерно в район "Искър" имаме 4 терена, отредени за градини. В останалите райони също има общински площи, но и частни. Администрациите трябва да запретнат ръкави и да оправят статута на парцелите и където има частни, да се отчуждат своевременно, защото затова е необходимо време.

Не трябва да чакаме някоя криза отново да ни налегне, за да не може да построим така необходимите още 50-60 детски заведения в столицата.

Преди време в СОС бе гласувано предложението, ако вашето дете кандидатства за градина, но няма място, то да има право на компенсация. Да, ама сложиха две много препятстващи условия: първото, детето да е над 3 години, не по-малко. Второ, за да вземете компенсация трябва да имате или частна бавачка или такава градина и с фактури и разписки да се отчитате за тази ползвана услуга пред кметството. Това създаде още повече усложнения за самите родители. Бързо стана ясно, че този механизъм не е ефективен и не работи в полза на нуждаещите се. В резултат, примерно в "Люлин" само една майка беше кандидатствала за такива компенсации.
Затова лично аз внесох в СОС м.г. предложение да се включат в компенсациите и малките деца в яслите, както и да паднат бюрократичните изисквания, предвиждащи хиляди бумаги.
Смятам, че по този начин може да се задвижи досегашното тромаво административно колело. Сега общината си стестява за тези 12 000 деца по 290 лв. месечна издръжка, тъй като те не са в градините. Но това не е в интерес на гражданите, на данъкоплатците и на децата.
Докато има хиляди деца без възможност за достъп до места в детските заведения, ние не бива да сме спокойни.

Аделина Делийска
636 0

Свързани новини

Водещи новини