Топ енергетикът Христо Казанджиев за novini.bg: ЕС засега няма възможности да компенсира доставките на газ от Русия

  • 23 февруари 2022 14:12

  • 1047
  • 0
Топ енергетикът Христо Казанджиев за novini.bg: ЕС засега няма възможности да компенсира доставките на газ от Русия
© pixabay, bgonair.bg

Ще плащат ли европейците по 2000 евро за 1000 кубика газ, както мрачно прогнозира вчера предишният президент и премиер на Русия Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега? Конкретният повод за коментара му в социална мрежа, беше решението на Германия да спре със сертифицирането на газопровода "Северен поток 2".
Готова ли е България за енергийна криза и какво трябва да се направи, за да не изпадаме в зависимост от един вносител на енерго суровини? Потърсих за мнение енергийния експерт Христо Казанджиев. Той е един от най-добрите специалисти в своята област, член е на УС на Българския енергиен и минен форум.

Изявлението на Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега за пореден път доказва, че Русия използва природния газ като лост за политическо въздействие в цяла Европа.

Нереално висока е прогнозираната цена от Медведев.
Европа трябва да е наясно, че трябва да очаква проблеми относно позициите на отделните държави за конфликта Русия - Украйна. 
Русия има възможността да манипулира цените на природния газ, създавайки изкуствен дефицит на пазарите в Европа. 
За съжаление нейните доставки към момента не могат да бъдат покрити от други доставчици.

Все пак трябва да признаем, че кризата на енергийните пазари на Стария континент, и в частност у нас, са продукт на недалновидната политика на страните в последните близо 20 години, през които ЕС се отказа от проучване, търсене и използване на енергийни източници на територията на държавите-членки на съюза.

Към настоящия момент ЕС няма възможности да компенсира доставките на газ от Русия.

В България положението в този аспект също хич не е розово. През последните 10 години ние практически се бяхме отказали от проучвателни дейности за извличане на природен газ както на сушата, така и в морето.
Не бива да се насажда паника обаче, защото доставките ни от Русия се осъществяват от зони, отдалечени от конфликтните в момента. Към средата на тази година се очаква да започнат и доставки на газ от Азърбейджан. 

При бърза и навременна реакция от страна на правителството за намиране на други източници на газ освен от Русия, не очаквам да има проблеми.
Лично аз считам, че мащабни военни действия между Русия и Украйна са малко вероятни.
Към момента политическата ситуация влияе съвсем минимално върху цените на природния газ. При мащабни военни действия обаче, проблемите ще ескалират. 
От 20 години повтарям, че България трябва да има своя тематична, дългосрочна политика за използването на местни енергоресурси като природен газ и нефт. Крайно време е да започнем да разработваме собствените си ресурси, ако искаме да сме независими.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1047 0

Свързани новини

Водещи новини