Ректорът на на МУ в Плевен: Допуснахме вълната от дезинформация за ваксинацията срещу COVID-19 да залее българското общество

  • 19 февруари 2022 14:03

  • 1779
  • 0
Ректорът на на МУ в Плевен: Допуснахме вълната от дезинформация за ваксинацията срещу COVID-19 да залее българското общество
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Допуснахме вълната от дезинформация за ваксинацията срещу COVID-19 да залее българското общество. Това каза проф. д-р Добромир Димитров, ректор на Медицинският университет (МУ) в Плевен, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31995

Висшето учебно заведение днес е домакин на професионална дискусия за комуникацията с пациенти и ползата от ваксинацията срещу COVID-19.

Според ректора социалните и някои обществени медии станаха трибуна на непрофесионални, неетични и неекспертни мнения, т.е. много хора изразяваха мнението си без да се базират на научната литература и на научните данни.

"Считам, че медицинският консерватизъм в България също изигра своята роля. Той винаги е съществувал, но сега в годините на пандемията много хора, които работят в областта на здравеопазването, не можаха да се адаптират, да си настроят часовниците на вълна - бързо и актуално намиране на научни данни за ситуацията, в която сме, а говориха по принцип за познанията си в областта на вирусологията, епидемиологията", коментира проф. Димитров.

Ректорът на МУ - Плевен подчерта, че има подобрения в статистиката за ваксинираните българи, но още сме далеч от минимума от поне 80 процента ваксинирани. Според него трябва да сме внимателни, да спазваме мерките, защото според анализатори не е изключено да има и втори пик на тази пета вълна от COVID-19.

Проф. Александрова: Надеждата е да вървим към панкоронавирусни лекарства и ваксини

Днешната дискусия в МУ - Плевен се организира от фондация "Астра Форум", съвместно с националните представителства на Световната здравна организация и Уницеф за България и със съдействието на Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз. В Плевен съдействие оказва Регионалната здравна инспекция. Модератори са проф. Радостина Александрова, вирусолог от Българската академия на науките, Младен Владимиров, психолог-консултант, доц. Милена Карчева, ръководител на катедра в МУ-Плевен.

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
1779 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини