Министър Гьоков и бивши социални министри: Минималната пенсия за стаж и възраст не трябва да се увеличава изпреварващо

  • 15 февруари 2022 15:17

  • 3135
  • 8
Министър Гьоков и бивши социални министри: Минималната пенсия за стаж и възраст не трябва да се увеличава изпреварващо
© МТСП
Слушай новината Слушай новината

Министър Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора проведе среща с бивши министри на труда и социалната политика.

„При подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на правителството в социалната сфера бяха договорени краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки и цели. Постигнат бе и консенсус за необходимостта от допълнително обсъждане, анализиране и предоговаряне на редица политики. Вече реализираме част от договореностите, включително и с проекта на Бюджет 2022 г. Всички процеси са прозрачни и открити за обществото“, каза министър Гьоков в началото на срещата. 

Министър Гьоков: Работим за увеличение на доходите до средноевропейските нива

„Предстоят ни важни и нелесни решения в сферата на пенсионноосигурителната система и социалното подпомагане, промени в политиката за хората с увреждания и закрила на детето, модернизация на дейностите в сферата на заетостта и контрола на трудовото законодателство“, подчерта той.

Участниците в срещата обмениха идеи за развитието на пенсионната система. Те бяха категорични, че не трябва да се допуска смесването й със социалното подпомагане и се обединиха около мнението, че не е разумно в бъдеще минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличава изпреварващо. 

Социалният министър обясни защо отново ще има малка група пенсионери, които ще получат по-ниско плащане

Обсъдени бяха и възможностите за повишаване на ефективността на политиките за хората с увреждания. Поставен беше и въпросът за подновяване на дебата за пазара на труда и регламентиране на новите форми на заетост. Основна тема в разговора беше и търсенето на възможности за използване на резервите на пазара на труда в условията на демографска криза и дефицит на работници с подходяща квалификация. Предложени бяха стимули за работещи родители и за насърчаване на жените да се върнат по-бързо на работа след майчинство. Акцент беше и развитието на социалната икономика и дългосрочната грижа за възрастните и хората с увреждания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3135 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Анонимен

2022.02.15 | 18:40

8
Правилно пенсиите не трябва да се увеличават! Трябва да остават пари за крадене.
Обикновена Пунта Мара

2022.02.15 | 17:24

7
А, ТАВАНА, защо трябва да се ПРЕМАХНЕ?! Да ОПРАВИТЕ Вашите ПЕНСИИ ли, "Другари-господа"?!
Mitaka

2022.02.15 | 15:35

3
МАСЛАРОВА ОБЯСНИ ЛИ КАК ОКРАДЕ СОЦИАЛНИТЕ НА ХОРАТА
KOPTOR

2022.02.15 | 16:19

6
Тия са хвани единия удари другия !Ясно е какво ще забъркат пак ще го начукат на тези дето са съвестни!

2022.02.15 | 15:47

5
ОСТАВКА

2022.02.15 | 15:35

4
ще повърна
Катана Катана

2022.02.15 | 15:33

2
леле и боклука,крадлата безкруполната лъжкиня Масларова е в екипа.ужааааас
пенсионер

2022.02.15 | 15:31

1
Хвани единия, удари другия! Все юнаци. Все милионери. Няма ли нормален човек да сложат там та да осмисли последните дни на хората от 3-та възраст?

Добави коментар

Водещи новини