Венцислав Караджов: Необходими са законови промени за защита на личните данни

  • 11 февруари 2022 12:06

  • 263
  • 0
Венцислав Караджов: Необходими са законови промени за защита на личните данни
© Кадър Nova News

Необходими са законови промени във връзка със защитата на личните данни. Това каза в ефира на „Твоят ден” председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов във връзка със случая, при който бяха откраднати личните данни на мъж и в последствие изтеглени три кредита на негово име.

„Промяна в закона би могла да предотврати подобни престъпления. Добре би било да се въведе ограничение за изплащането на сумите по кредитите. Например да има забрана това да става в рамките на 72 часа след като бъде одобрен кредитът, а не средствата да се отпускат веднага. Това ще позволи да се направи адекватна справка. Добре е да се въведат и санкции за банките, които нарушават правилата, като така потърпевшите ще бъдат обезщетявани. Време е вече банковите институции да бъдат свързани със системата на МВР. Да имат и достъп до снимката на документите ни за самоличност. В конкретния случай с пострадалия мъж има изработена пластика с различна снимка и подпис, но еднакви данни. Очевидно, че в този случай не е извършена пълна идентификация на лицето”, обясни той.

Караджов коментира още, че освен случаят с Димитър Марков има установени още три такива злоупотреби, като при едната щетата е за 200 хиляди лева.

Комисията за защита на личните данни отваря приемна днес

„Данните, които събрахме в продължение на година, водят до съмнението за действие на организирана престъпна група за кражба на лични данни. Правилата са хубаво нещо, но някой трябва да ги спазва. Тук вина имат административните служители, които са обработвали личните данни”, каза още той.

Венцислав Караджов коментира още, че Комисията за защита на личните данни ще направи предложение пред ресорната комисия в НС за законодателни промени.

„Нямаме информация дали е сезирана прокуратурата. Можем да изпратим събраните материали към тях, но ние провеждаме само административно разследване”, уточни той.

Теодора Александрова
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини