В България има достатъчно производство на пшеница и брашна

  • 11 февруари 2022 09:27

  • 214
  • 0
В България има достатъчно производство на пшеница и брашна
© Pixabay

"В рамките на година и половина - две цената на пшеницата от около 300 лева за тон, сега е около 500 лева за тон. Това е цена на международните пазари. Не е нещо, върху което, който и да било у нас може да влияе. Следващият фактор е цената на енергоизточниците и горивата. Не на последно място е растящата цена на труда. Тези фактори влияят върху покачване цената на брашната", обясни председателят на Съюза на мелничарите Савина Влахова пред Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че в България има достатъчно производство на пшеница и брашна, не трябва да се правят спекулации в тази посока. А проблемите при всички производители са сериозни заради цените на тока.

Захарта е поскъпнала с 22%

"Мярката в момента е намаляване на ДДС ставката за храните, не говорим само за брашно и хляб. Очакваме да има ефект за потребителите и за производителите. Няма как да сме най-умните и само за нас да не важи правилото, което важи за всички останали. Диференцираната ставка за храните се явява механизъм за задържане на цените на хранителните продукти", подчерта Влахова в "България сутрин".

По думите ѝ пазарите нормализират цената, а идването на новата реколта вече дава индикации за намаляване цената не пшеницата. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини