Водещите новини! Разхлабват мерките в София; български и испански изтребители ще охраняват съвместно (и още…)

  • 09 февруари 2022 19:07

  • 1342
  • 0
Водещите новини! Разхлабват мерките в София; български и испански изтребители ще охраняват съвместно (и още…)
© Pixabay/Novini.bg

*** Водещите вечерни новини на 9 февруари ***

 

От понеделник – 14 февруари, всички ученици в столицата се връщат присъствено в клас. Това се посочва в заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, публикувана на интернет страницата на институцията.

От същата дата се възстановяват плановите операции в столицата.

Разхлабват мерките в София, учениците се връщат в клас

***

Испанските дежурни екипажи, съвместно с българските си колеги, ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Български и испански изтребители ще охраняват съвместно въздушното ни пространство

***

Нуждаем се от диалог с Русия във всеки един възможен формат, така че от тази гледна точка посещението на Макрон в Москва и Киев е в правилната посока. Това заяви в интервю за испанския ежедневник "Ла Вангардия" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той уточни, че Алиансът вече е засилил присъствието си в Източна Европа и предупреди, че ако Русия реши да атакува Украйна, по руските ѝ граници "ще се струпат войски на НАТО".

Но вижте, ние не увеличаваме отбранителните си линии, за да предизвикаме конфликт, а за да предотвратим такъв и да сме сигурни, че ще разполагаме с всички налични средства, за да се защитим, обясни още Столтенберг.

Столтенберг: Ако Русия нападне Украйна, ще залеем границите ѝ с войски на НАТО

***

Кремъл: След визитата на Макрон в Киев има позитивни сигнали

***

Количества втечнен природен газ, предвидени за пазара в Япония, са отклонени за Европа. Това заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Коити Хагиуда.

Той допълни, че тази стъпка е предприета след искания от САЩ и Европа и решението е взето, след като са осигурени достатъчни количества за вътрешния пазар.

В последните седмици Вашингтон активно работи за намиране на алтернативни доставчици на природен газ за ЕС, защото Стария континент е зависим от доставките на синьо гориво.

Доставките на природен газ може да станат обект на сакнции ако конфликтът в Украйна се задълбочи.

Япония ще доставя природен газ в Европа

***

Метавселената на Facebook има и тъмната си страна. Жена разказва как се е сблъскала с нея веднага, след като пристъпила в този нов свят. Само за секунди тя била „виртуално групово изнасилена“, съобщава USA Today.

„60 секунди след включването си бях словесно и сексуално тормозена от 3-4 мъжки аватара, поне с мъжки гласове, които групово изнасилиха моя аватар и снимаха“ – разказва 43-годишната майка от Лондон Нина Джейн Пател в свое писмо до Medium.

Тъмната страна на Метавселената - жена беше групово изнасилена

***

Специализирана операция по линия на Криминална и Икономическа полиция се провежда на територията на с. Антон. В проверките са включени и екипи на НАП и БАБХ.

По повод разпространени в медийното пространство оплаквания на граждани за упражняван спрямо тях тормоз чрез системни закани и заплахи от двамата задържани мъже от с. Антон и твърденията за осъществен „чадър“ над тях от страна на държавни институции, са предприети детайлни проверки на постъпилите сигнали и жалби и анализ на извършените действия по тях.

Мащабна полицейска операция се провежда в село Антон

***

Доживотен затвор за готвача Васил, удушил приятелката си в "Банишора"

***

Арестувани са четирима души, сред тях и чужди граждани.

Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров съобщи, че по време на акцията са задържани „немалки количества анфетамин“.

Разкриха група за разпространение на наркотици в столицата

***

Прокуратурата: Ще изискаме от МВР цялата информация за 19-те лица от списъка на премиера Петков

***

„Предстои да видим дали ще има наистина разследвания, дали тази информация ще им бъде полезна. Надявам се институциите да започнат да работят най-накрая, както се очаква от тях“.

Това заяви пред медии началникът на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова след разпита си във Върховната касационна прокуратура.

„Затова е интересно как, когато срещата беше проведена, изведнъж Прокуратурата имаше възможността се самосезира, да повика мен и министър-председателя, за да даваме пояснения, без да търси съдействие от тези органи, които ѝ пречат да си върши работата. 

Надявам се, че институциите ще започнат да си взаимодействат, за да можем да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция“, допълни още тя.

Лена Бориславова: Ще се радвам, ако МВР съдейства на Прокуратурата

***

Иван Гешев не е в този списък. Моята критика към главния прокурор и тази на Продължаваме промяната е, че ние не сме доволни от него като извършена дейност. Цялото общество би се радвало да получи оставка. Това каза премиерът Кирил Петков след разпита в прокуратурата.

Петков коментира, че досега страната ни не е имала министър-председател, който да е изказвал всички тези имена.

Петков: Обществото очаква оставката на Иван Гешев

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини