Омбудсманът: Пандемията е задълбочила проблема с насилието в училище

  • 08 февруари 2022 21:02

  • 1780
  • 1
Омбудсманът: Пандемията е задълбочила проблема с насилието в училище
© bulphoto (архив)

„България е в челната десетка на държавите, които са силно засегнати от тормоз и насилие в училище. Това се е задълбочило заради пандемията“, каза омбудсманът на Република България Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент след онлайн дискусия по темата в ефира на БТВ.

Фактът, че този проблем съществуваше и преди пандемията, но вече 2 години децата живеят в изолация, а те губят социални умения, стават все по тревожни за съжаление и по агресивни, а и в къщи и в училище.

Ученички се биха в столичен мол заради момче

Според нея физическото насилие не е единствената форма, а има емоционално.

„Психологическо насилие се оказва също голяма част от проблема.  50% от децата миналата година са заявили, че са били жертва в училище точно на такъв тип насилие от свои връстници“, обясни Ковачева.

Според нея е много важна и реакцията в училище, както и на психолозите:

Смятам, че трябва да се промени подхода, защото родителите и учителите, и децата, които ми пишат, казват, че единственият начин да се спасиш от насилието в училище е да се преместиш в друго училище, а тоест механизма за превенция на насилието не работи. Така че моето конкретно предложение е да се уплътнят часовете на класния ръководител и  да имат по-добра роля, по- силна роля, да говорят повече с децата и да обсъждат, преди да ги наказваме за това, че качват клипове в социалната мрежа.“

Ковачева коментира и че трябва учителите да се обучат да разпознават насилие.

„Тоест очевидно трябва да започнем от нулата,  толкова години след като отдавна сме констатирали, че насилието е много тежък проблем в училище. Така че да трябва да има рамка, но според мен трябва да се работи с училище учителите те да бъдат обучавани. Ако някъде някой е обсъждал тези брутални видеоклипове с децата в училище, вероятно това е било по инициатива на самия учител. А не защото системата го изисква, тоест някъде децата ни пропадат в системата, в която насилието продължава да съществува без някакви конкретни последици“, каза още омбудсманът.

Мая Йорданова
1780 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.08 | 22:57

1
Нищо важното е бустери да има

Добави коментар

Водещи новини