От събота дими закритото сметище край Кюстендил, следят въздуха

  • 07 февруари 2022 13:02

  • 230
  • 1
От събота дими закритото сметище край Кюстендил, следят въздуха
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Екипи на противопожарната служба в Кюстендил и Общината в Кюстендил от няколко дни се опитват да овладеят пожар на закритото градско сметище в Кюстендил. Сметището дими от събота.

Дежурства са давали Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" /РСПБЗН/, запръстяване се прави постоянно и от Общинското предприятие "Чистота", каза А Ивайло Чалъков - експерт в направление "Отбранителна и мобилизационна подготовка" към Община Кюстендил, предаде БТА. Той увери, че няма опасност за хората в района.

Гори сметището край Кюстендил

"Има мобилна лаборатория на Районната инспекция по опазване на околната следа /РИОСВ/ - София, която прави постоянни замервания за вредни емисии във въздуха", каза Чалъков. Вероятно става въпрос за възпламенил се метан от разлагането на органични отпадъци, допълни Чалъков.

Депото е спряно от експлоатация официално със заповед на директора на РИОСВ-Перник от 20 октомври 2017 г. То не отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство в областта на опазване на околната среда и управлението на отпадъците и е с отдавна изчерпан капацитет.

Калина Христова
230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дон Сметоне

2022.02.07 | 14:52

1
В България живеят туземци. Мачкай наред. Крадат ги техните ще ги мамим и ние.

Добави коментар

Водещи новини