Водещите новини! Отново ще изслушат Цацаров в НС, има ли атака срещу "Булгаргаз" и още...

  • 06 февруари 2022 21:38

  • 1369
  • 2
Водещите новини! Отново ще изслушат Цацаров в НС, има ли атака срещу "Булгаргаз" и още...
© bulphoto (архив)

*** Водещите новини на 6 февруари ***

Енергийният министър: Има координирана атака срещу националния интерес на България

Има координирана атака срещу националния интерес на България. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на извънреден брифинг.

Припомняме, че вчера Румен Овчаров каза, че „Булгаргаз“ са сключили сделка за 60 хил. мегават часа природен газ с Румъния и остро критикува управляващите. Николов определи това като координирана атака.

„През последните дни бяхме с колегите от министерството в Азърбайджан. С безкрайна изненада през последните 24 часа от тази визита установихме, че докато сме извън България страстите относно „Булгаргаз“ и спекулациите не спират, а напротив“, казва Николов.

Енергийният министър: Има координирана атака срещу националния интерес на България

*******

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ, от които 37 400 от "Булгаргаз"

В петък през газов хъб "Балкан" са изтъргувани общо 60 000 мегаватчаса синьо гориво, от които 37 400 от "Булгаргаз". Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ изпълнителният директор на "Булгартансгаз", който е собственик на хъб "Балкан" - Владимир Малинов във връзка със скандала със сделките за търговия на газ с Румъния.

Във въпросния ден "Булгаргаз" е сключил 18 сделки, допълни той.

Малинов коментира, че според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест, не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

Шефът на Булгартрансгаз: В петък са изтъргувани 60 000 мегаватчаса газ, от които 37 400 от "Булгаргаз"

******

Светослав Делчев: Няма дупка от 200 млн. в "Булгаргаз", мениджърският екип напусна доброволно

Няма дупка от 200 млн. лв. в "Булгаргаз", а сумата е преведена авансово за руския и азерския газ, който получаваме. Това коментира бившият член на управителния съвет на "Булгаргаз" Светослав Делчев пред БНТ по повод обвиненията на енергийния министър Александър Николов, че в дружеството липсват въпросните финансови средства. 

Светослав Делчев отговори и на обвиненията на енергийния министър, че старото ръководство на дружеството е освободило целия мениджърски екип преди встъпването в длъжност на новия управителен съвет. Той изтъкна, че хората от мениджърския екип на "Булгаргаз" са поискали доброволно да напуснат дружеството след като е станало ясно, че ръководството се сменя.

Светослав Делчев: Няма дупка от 200 млн. в "Булгаргаз", мениджърският екип напусна доброволно

******

Антикорупционната комисия в НС ще извика още веднъж за изслушване Цацаров

Антикорупционната комисия в парламента ще извика още веднъж за изслушване Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в. Това обясни в предаването „На фокус” по Нова телевизия председателят на комисията Михал Камбарев.

„Цацаров ще го поканим още веднъж, за да го изслушаме за работата му за първото тримесечие на комисията”, заяви Камбарев.

Той отхвърли обвиненията, че затриват КПКОНПИ.

„Ние не затриваме, а преструктурираме КПКОНПИ”, каза Камбарев.

Михал Камбарев: Не затриваме, а преструктурираме КПКОНПИ

******

Проф. Витанов с предупреждение за пика на петата COVID вълна

Релеватните трендове за вълната на Омикрон са два: трендът на повишаване на броя на новите случаи и трендът на увеличаване на заетите легла в болниците. Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната. Това предупреди във Фейсбук математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

"Заключение: справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика", допълни той.

Проф. Витанов с предупреждение за пика на петата COVID вълна

******

Новозаразените с COVID у нас са 4737

Новите случаи с коронавирус през последното денонощие в България са 4737, а починалите с диагноза Ковид-19 са 40. Това сочат данните от Единния информационен портал.

При направени 21 251 теста вчера 22,2 на сто са се оказали с положителен резултат. Съответно 76,08 на сто от новите случаи и 90 процента от починалите са при неваксинирани лица.

Новозаразените с COVID у нас са 4737

*******

Разследването на трагедията на "Струма" доказало поне две грешки на шофьора

Шофьорът на автобуса, който катастрофира на магистрала „Струма”, запали се и в него загинаха 46 души, е направил поне 2 грешки. Това сочи разследването до момента. В предаването „На фокус” по Нова телевизия ръководителите на разследването Марин Маринов и проф. Станимир Карапетков дадоха подробности.

„Не са налице предпоставки за привличане към наказателна отговорност на лице, което да е в причинна връзка с този резултат. Основна отговорност за този резултат е на водача на автобуса. Минимум 2 нарушения са констатирани от страна на водача - скорост и контрол на превозното средство”, обясни Маринов.  

Разследването на трагедията на "Струма" доказало поне две грешки на шофьора

*******

Виолета Комитова ще се кандидатира за кмет на София

Кандидатурата на ексслужебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова вероятно ще бъде издигната в предстоящите местни избори за кмет на столицата. Това стана ясно от нейно участие в БНТ в предаването "Денят започва с Георги Любенов". 

Инициативата не идвала от самата Комитова, а от група граждани, които я потърсили и я увещавали да създадат инициативен комитет за издигане на нейната кандидатура. Тя ги питала защо и от разговорите изяло, че много я харесвали и одобрявали дейността ѝ като служебен министър, обясни самата Комитова.

Тя обаче заключи, че това е в бъдещето и не било сега на дневен ред да се говори за местните избори, но допусна, че те можело и да се проведат предсрочно. 

Виолета Комитова ще се кандидатира за кмет на София

*******

Разследване показа как "сляп" мъж от Рила кара нелегално такси

Незрящ по документи мъж шофира и изкарва пари от нерегламентиран превоз. Мъжът притежава ТЕЛК за нарушено зрение и 100 процента чужда помощ, показва разследване, предаде Нова телевизия.

Мъжът е Борис Димитров от град Рила. По документи е незрящ – с 98 процента нарушено зрение. Трябва да има и придружител, защото в решенията му от ТЕЛК е посочено, че му е необходима сто процента чужда помощ. Това не му пречи да шофира и да извършва нерегламентиран превоз.

"Сляп" мъж от Рила кара нелегално такси

*******

Навършват се 10 години от наводнението в село Бисер

Със заупокойна молитва и хвърляне на венци и цветя в реката днес в харманлийското село Бисер отбелязаха 10-годишнината от наводнението, при което загинаха шестима души от селото.

Денят започна с панихида, която отец Живко отслужи в местния храм "Св.св. Кирил и Методий". Традиционно, след това, близки на пострадалите и хора от селото хвърлиха венци и цветя в р. Бисерска от моста над реката.

Областният управител Катя Панева, кметът на община Харманли Мария Киркова и депутатът Георги Станков присъстваха на възпоминанието.

С панихида и хвърляне на венци в реката бе отбелязана 10-годишнината от наводнението в село Бисер

*******

Почина детето, паднало в кладенец в Мароко

Спасителната операция за 5-годишното дете в Мароко, което беше паднало в дълбок кладенец, завърши с фатален край. Мароканските спасителни екипи извадиха тялото на момче късно вечерта в събота след упорита петдневна операция, съобщават световните медии.

„След трагичния инцидент, който коства живота на детето Раян Орам, Негово Величество крал Мохамед VI се обади на родителите на загиналия, който почина след падане в кладенец“, се казва в прессъобщение разпространено от кралския двор.

Съдбата на малкият Раян предизвика вълна от съпричастност по целия свят. Спасителната операция започва във вторник в малкия северен град Таморот, на 100 километра от град Eл Аайун. Бащата на 5-годишния Раян поправя дълбокия 32 метра кладенец, когато за миг отклонява погледа си от детето и то пада.

Историята, която докосна света: Не успяха да спасят детето от кладенеца в Мароко

*******

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1369 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.07 | 13:22

2
$10 милиарда в биткойни изчезнаха при Владислав Горанов: uni.su/hwjaJd

2022.02.07 | 13:21

1
Цацаров е майката на мутрите.

Добави коментар

Водещи новини