Свалиха от планината възрастен мъж в тежко състояние след 7-часова акция

  • 03 февруари 2022 21:54

  • 4526
  • 0
Свалиха от планината възрастен мъж в тежко състояние след 7-часова акция
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

7-часова спасителна акция в планината. Екипи на Спешния център в Кюстендил, противопожарната служба и общината свалиха от планината възрастен мъж в тежко състояние.  Сигналът, че той се нуждае от помощ, е постъпил от кметския наместник на село Сажденик. Възрастният мъж и неговата съпруга са единствените жители на Сажденик. В сряда вечерта обаче Яне Янев се почувствал зле, потърсил помощ от кметския наместник. Акцията започна в четвъртък. С високопроходима техника от Кюстендил тръгнаха екипи на Спешния център и Противопожарната служба.

„Те живеят на труднодостъпен район. трябва да се минава през река Елешница, за да може да му окажем на човека първа долекарска помощ и да го придвижим от къщата през бродчето на река Елешница, за да го качим на линейката”, заяви Ивайло Чалъков, главен експерт Отбранително-мобилизационна подготовка, цитиран от Нова телевизия.

След няколко часа тежки усилия в планината линейката стигна до мъжа.

„Човекът беше транспортиран с шейната долу до мостчето, оттам в наш автомобил с висока проходимост до екипа на ЦСМП, ми екстремно, но мина благополучно. Условията – сняг, по-студено оттука. Човекът ни чакаше и така, с надежда да го свалим, за да мине за лечение. С шейната бавно, внимателно, като се спазват мерки за безопасност”, посочи Росен Калфин, РСПБЗН – Кюстендил.

В суровата зима, високо в Осогово, след транспорт с шейна лекарите установяват, че пациентът е в стабилно състояние.

„Малко екстремно е. Ние пътуваме към границите тук и към Треклянска община - и нея обслужваме. Професионалист е шофьорът и пътят мина спокойно”, разказва Илияна Миланова, фелдшер в ЦСМП - Кюстендил.

Високо в планината сама в семейната къща остава съпругата на болния мъж. Тя ще чака своя съпруг, който, след като се възстанови, отново ще бъде качен с помощта на противопожарната служба и община Кюстендил.

Спасители помогнаха на мъж, изпаднал в безсъзнание в Стара планина

Константин Тодоров
4526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини