РДНСК Перник проверява насипа, предизвикал свлачище

  • 02 февруари 2022 16:40

  • 286
  • 0
РДНСК Перник проверява насипа, предизвикал свлачище
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

След получения на 1 февруари сигнал от управителя на "Хидрострой" ООД за частично разрушен бетонов възел, собственост на фирмата, РДНСК Перник извърши проверка на място на бетонов възел в кв. "Караманица" и насип в имот в същия квартал, съобщиха от ДНСК.

Проверката е установила, че върху цялата площ на имота е направен насип от земни маси. В северната си част насипът се е свлякъл, като образувалата се денивелация е около 10 м. Височината на насипа в северозападната част на имота е приблизително 25 м. Имотът е собственост на "В и Б енерджи" ООД.

Не са установени данни да е издавано разрешение за строеж в описания имот.

В намиращия се в съседство парцел, собственост на "Хидрострой" ООД, е изграден бетонов възел с три силоза. Единият от тях е паднал и стоманобетоновите му фундаменти са се изместили.

Свлачище събори бетонов възел в Перник

Фундаментите на другия силоз, който е най-близко разположен до падналия, са пропаднали и компрометирани. Вътрешните пътища, които са били изградени, за да обслужват бетоновия възел, са напукани. В района се наблюдава и разместване на земните пластове във височина. Оградата в южната част е поддала и изместена.

С оглед на резултатите от извършената проверка и направените констатации от РДНСК Перник, насипът не попада в хипотезата за обследване на аварии в строителството. РДНСК Перник е съставила констативен протокол номер 1 от 1 февруари, който е изпратен до кмета на община Перник и "ГЕОЗАЩИТА" ЕООД, за предприемане на последващи действия по компетентност предвид установените нарушения.

Виолета Симеонова
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини