100 години от рождението на великата Стоянка Мутафова

  • 02 февруари 2022 07:50

  • 666
  • 0
100 години от рождението на великата Стоянка Мутафова
© Bulphoto/архив

Днес, 2 февруари, се навършват 100 години от рождението на великата българската актриса Стоянка Мутафова.

Легендата на българския театър е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство.

През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, работи и в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Има стотици театрални и кино роли. Една малка част са продукции, като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“, "Госпожа Стихийно бедствие" и др.

БГНЕС

БГНЕС

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева-Муки, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в препълнената с обич за нея зала 1 на НДК.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското бе на сцената десетилетия. "Кралицата на българската комедия", както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли. Първата й е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката „на мига“, щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра, така и на екрана. Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. Тя споделя: "За мен този театър (Сатиричния) е кажи речи всичко".
 

Любимата актриса на малки и големи си отиде на 6 декември 2019 г. на 97-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Само преди дни, на 24 януари 2022 г. Българската народна банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка МутафоваСтоянка МутафоваСтояна Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското“ от серията „Български творци“. Дълга опашка от желаещи се нареди още в малките часове на нощта, за да притежава ценния спомен.

БНБ пусна в обращение медна възпоменателна монета "100 години от рождението на Стоянка Мутафова"
 

Десислава Станева
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини