Близки на починали възрастни планират колективно дело срещу старчески дом

  • 01 февруари 2022 19:25

  • 9644
  • 1
Близки на починали възрастни планират колективно дело срещу старчески дом
© Pixabay

Вълна от сигнали за нарушения в домовете за възрастни хора във Варненско. Потърпевшите планират да заведат колективно дело срещу нарушенията в дома, в който почина възрастен мъж от неестествена смърт, установена след аутопсията му. Роднини на други потърпевши се оплакват от лошо отношение, кражба на лични вещи, твърдят, че е оказвано и насилие, съобщава БТВ.

В края на ноември 2020 г. Хрисимира настанява майка си в дома за стари хора в село Рояк. Диагнозата й е късен Алцхаймер, съчетан с деменция. След пожара в дома жената е местена неколкократно в различни домове.

В помощ на пострадалите доброволци изпращат финансови дарения и дрехи. Според близките обаче те не стигат до хората в дома.

Мъж, оцелял в Рояк, почина от неестествена смърт в старчески дом

„Да я пуснеш без потник и с една голяма синина на ръката. Никой не ми обясни. Виждам, че е стара синина. Дори не е минавало през акъла да тръгна да й оглеждам тялото, не съм допускала, че мога да взема майка ми със синина. Дори нямаше необходимите лекарства в нейната кутия“, разказа Хрисимира Милкова, дъщеря на жена от старческия дом в село Рояк.

Роднините имат съмнения и за упражнявано насилие. Живко премества леля си в дом "Свети Георги" в Девня, но здравословното й състояние се влошава и тя е приета в болница "Света Марина" във Варна.

„Пътувайки от Девня към Варна, тя ми спомена "Много бой ядохме". Аз я питах - "Лельо, къде ядохте бой, в Девня ли? Тя ми каза "Не, не, в Аспарухово и преди това в Рояк ядохме много бой." И мен винаги ме обвиняват в крадла", а аз си мисля, че някой явно е влизал и е крадял, защото в един момент хубавите дрехи ги нямаше. След пожара ние занесохме пълен комплект дрехи, но тя беше с едни дрипи на гърба си“, обясни Живко Желязков, роднина на жена от старческия дом в село Рояк.

От дома отрекоха подобни твърдения.

„Няма как да говорим, че хората са били по някакъв начин малтретирани или каквото и да било. Ние сме се старали доколкото е възможно хората да бъдат обгрижени. Това, че е изчезнало нещо, което е било тук, ето ги нещата, никой не ги е взел, но те просто са неизползваеми“, отговори Милена Мазурик, управител на дома за възрастни хора в село Рояк.

Потърпевшите планират да заведат колективно дело срещу нарушенията в дома. Продължава и разследването на окръжната прокуратура във Варна за причините за смъртта на възрастния мъж в Аспарухово.

Мая Йорданова
9644 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Niki2

2022.06.23 | 13:24

1
Kraino vreme beche!

Добави коментар

Водещи новини