Потвърдено е огнище на птичи грип във ферма до село Брод

  • 01 февруари 2022 09:29

  • 1989
  • 0
Потвърдено е огнище на птичи грип във ферма до село Брод
© Novini.bg

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на Инфлуенца по птиците /грип/ в област Хасково. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Брод, община Димитровград, съобщиха от Агенцията.

Издадена е била заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището на заразата. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В обекта се отглеждат около 4 хиляди кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат 2 села от община Димитровград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат Димитровград, 9 села от община Димитровград и 3 от община Хасково.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, допълват от БАБХ.

От там напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1989 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини