Работодателите искат извинение от министъра като Русия – от Запада; манастирите не са изгоден бизнес; Лукашенко май се издаде

  • 28 януари 2022 19:36

  • 2795
  • 0
Работодателите искат извинение от министъра като Русия – от Запада; манастирите не са изгоден бизнес; Лукашенко май се издаде
© Pixabay/Getty Images/Novini.bg

Седмицата беше натоварена откъм емоции, все пак не всеки ден ставаме свидетели на заигравка с Третата световна. Но и други неща и местни катастрофални смешки ни държаха вниманието вкопчено в мисълта: „вие шегувате ли се?“

Да видим какво остана в миналото, но ще ни държи влага и в бъдещето.

Отгоре надолу по веригата на важността за оцеляването:

Русия и НАТО. 

Лукашенко: Войната е възможна само ако Беларус или Русия бъдат атакувани

Лукашенко: Войната е възможна само ако Беларус или Русия бъдат атакувани

Тука… ми се струва, че Лукашенко направо се издаде как ще започне войната. Като през 1939 г., когато Сталин и Хитлер се разбрали как да си делят Европа и Финландия била дадена на руснаците.

Трябвало да си я завземат, та за повод за война с мирните финландци руската агресия измислила не много умното самоатакуване на граничен пункт. Избили собствените си войници и казали, че са финландците. Някак си удобно, през това време червената армия била съвсем наблизо, за едни маневри и учения, ще каже човек… И те се обидили и взели, че нахлули във Финландия. 

После яли много бой от финландците и се научили да ги уважават, като само ги плюят от разстояние, ама иначе им имат страха. 

Но влезли през трийсет и девета. Казали, че са ги нападнали и влезли. 

Както и Хитлер, по същия начин, си измислил причина да влезе в Полша. Тия мустакатите и дребните на ръст не са особено изобретателни. 

***

Сега, понеже Западът… простете, ГНИЛИЯТ Запад трябва да трепери от руските заплахи… така де… предупреждения, трябва да се запознаем с руската военна мощ и военен гений. 

Ами, запознаваме се. Я, да видим:

 

Освен, че изкараха акъла на рибата, за малко и да се самоунищожат. 

Тия не са толкова опасни, ако се опитат да направят нещо, щото, нали… ама са опасни да не вземат без да искат да направят нещо, я да се облегнат на червеното копче, я да сътворят нещо подобно. 

Накрая ще се окаже, че трябва да пазим руснаците от самите руснаци.  

Като говорим за Русия и НАТО, можем спокойно да отбележим, че, може би за първи път в новата ни история, сме на страната на победителите. 

Клубът на приятелите на Русия е съставен от Северна Корея, Сирия, Иран, може би Куба и няколко български русофила. 

Мисля че не е нужно да си гений или да познаваш геополитиката из основи, за да схванеш кой е печелившият отбор. 

А, ако все пак, видиш имената „Северна Корея, Сирия, Иран, може би Куба“ и си кажеш: „мѝ да!—ей тва е сила! искам и аз там!“, може би е време да си смениш антидепресантите или да отидеш да си вземеш хонорара от посолството. То е ясно, че по карта не ви ги изплащат. Не, не за да не ви хванат „в крачка“, а щото и вие, и работодателите ви не боравите с нищо по-сложно от елка. Банкоматите са ви сложни. 

***

Рилският манастир (който, сам по себе си, ми е изключително любим! да се знае) е въвел режим на отоплението, защото им е висока сметката и чакат компенсации от държавата. От една партия, дето управляваше до неотдавна, казаха, че по тяхно време църкви и манастири НЕ затворили дори по време на страшната пандемия. 

Сега… аз не бих се хвалил с такова нещо…

Но и да не пропускаме факта, че колкото по-напечено става в една полудемократична страна от вътрешни проблеми, толкова повече се обръща към „духовното“ под формата на религиозни сгради и веене на религиозни „традиции“. В Русия, например, вече на самите руснаци им писна от строежа на нови църкви. Там не можеш колата да си оставиш на тротоара, че току виж под нея започнала да се издига бавно някоя църква. По нам-си-колко на квартал имат. Човек ще рече, че са по-духовни от Далай Лама и по-религиозни от вселенския патриарх. 

А в Турция пък… 

Взимам един цитат от Дойче Веле:

Преди пет години Сезен Аксу възпя Адам и Ева, наричайки ги „незнаещи“. До този момент никой не се беше възмутил от този факт […]Сред критиците е и Ерол Булут, който направи изявление за медиите пред сградата на съда в Истанбул: „Всеки, който атакува нашата религия, нашата вяра и нашите ценности, трябва да знае: това вече не е старата Турция. Исполинът се пробуди. Уважаеми граждани, свещените писания казват, че истинската вяра и фалшът завинаги ще си останат врагове. Ние стоим на страната на вярата. Ние сме защитниците на тази вяра […]По време на петъчната молитва в джамията президентът Ердоган се изрази още по-радикално: „Никой не може и не бива да изрича обиди срещу светия Адам. Ако някой все пак го стори, наш дълг е да му изтръгнем езика от устата”, каза президентът”.

Басимус, а?!

Първо: пет години никой не се сеща да се сети. После идват проблемите за турския султан, лирата му поевтиня толкова, че българите се оказаха богаташи в страната му, та разни хора сетиха, че някаква певица обидила пророка. 

След това: няма пет-шест по въпроса, ще му изтръгва езика от устата тоя демократичния султан. 

И, разбира се, класическото: „Всеки, който атакува нашата религия, нашата вяра и нашите ценности“…

… дали е страна с ислямски султан или с християнски султан, има ли „султан“ начело, винаги се стига до това. 

Тия изброените „религия, вяра и ценности“ никога нямат много ясни граници и винаги се оказва, че който каже лоша дума за султана, някак си в миналото ги е погазил тия ценности. Случайно, ама така стават нещата. 

Но да се върнем на Рилския манастир, който, както казах, аз много обичам още от дете. 

Направи ми впечатление следното в новината: „Епископ Евлогий изрази надежда, че през февруари Рилският манастир ще получи компенсации от държавата и за предходните месеци. Въпреки, че голяма част от бизнеса вече получи помощи през октомври, Светата обител все още не е получила никаква подкрепа от държавата“.
„голяма част от бизнеса“ . . . ?

Ъ?

Щото, ако е „бизнес“, дали не е време тогава да започне църквата да плаща данъци? В същия този Рилски манастир, някога средище на духовното, а днес средище на търговийката, има заведения, магазини, ресторанти, има хотелска част, половината гора в прекрасната Рила е собственост на манастира. Хората правят дарения, дарения, дарения, а накрая – пак са пред фалит. А, пак да напомня, дори не плащат данъци. 

„Света обител“ ООД…

***

И за десерт:

Тристранката. 

Работодателите искат извинение като Путин от Запада. Че бил казал, че са некадърни. Ама разбира се, че са обидени. Защото, ако работниците ти нямат пари за гащи, а на лекар последно са ходили на военната комисия през осемдесет и шеста, а ти си сменяш мерцедеса с бентли за седми път, не може да се каже, че си некадърен. Думата е друга. Не искам да използвам сравнение с човешки органи и части, но някак си естествено натам си тегли. 

Е, има и некадърни, трябва да си признаем. 

Но дали си некадърен или просто алчен г*з, каква е файдата от фирмата ти, щом плащаш по 500-600 лева на хората за по 12 часа работа, а ги караш да ти се подписват, че работят на 4-часов работен ден и плащаш смешни осигуровки, в хазната от теб не влиза нищо освен подигравки, а служителите ти нямат пари за храна и сметки? 

А държавата не спира да подпомага бизнеса, включително с тока, преди имаше повече „наши“ фирми, които се подпомагаха, това е така. Но и „работодателите“ в тая държава не са съставени от „случайни“ фирми. 

Поповете с лимузините и „бедните“ работодатели, дето пà са и обидени, нещо взеха много да се катерят по търпението на хората. Аз лично много се радвам, че министърът ги е нарекъл некадърни.

То от една страна да криеш осигуровки и данъци, да имаш „човек в […]“, а от друга пък хептен и данъци да не плащаш, и ПАК да си закъсал… то не е некадърност, отвъд това е. 

Мен лично много повече от киселяците и поповете ме вълнуват ето тези хора:

Омбудсманът предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Омбудсманът предупреди, че центрове за хора в риск затварят врати заради сметките за ток и газ

Дори няма да си правя труда да обяснявам как някога църквата е имала това задължение към хората, а не да отваря хотели и ресторанти, и магазини за сувенири.

Цитат: „Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение[…] заложените средства се оказват крайно недостатъчни за нормалното функциониране на социалните услуги. А получените компенсации от 110 лв. за мегаватчас са били отпуснати само за октомври и ноември м.г., но не и за следващите месеци“. 

Това е приоритет. Токът на поповете, които взимат наем от ресторанти, барчета и имат половината гора на свое име – не. Както и радините вълнения на някакви хора, които киселеят, че третата им кола ще бъде обикновено Бентли, а не Ламборгини. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
2795 0

Свързани новини

Водещи новини