Въведените допълнителни противоепидемични мерки в област Стара Загора остават в сила

  • 28 януари 2022 17:05

  • 521
  • 0
Въведените допълнителни противоепидемични мерки в област Стара Загора остават в сила
© Google Maps

Въведените допълни противоепидемични мерки в област Стара Загора остават в сила. Това беше решено днес по време на среща на представители на Областния медицински съвет, под председателството на областния управител проф. Наско Василев, и ресторантьори, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Заведенията в областта са с работно време до 22.00 часа и с капацитет на 50 на сто от местата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31507

По данни на директора на РЗИ д-р Станимир Станков, при заболяемостта от COVID -19 се отчита продължаващо нарастване на броя на заболелите и увеличаване на заетите легла за болни от коронавирус в болниците. Заболяемостта в областта е 1943.38 на 100 000 души.

Още 70 жертви на COVID в страната - 85,71% не са били ваксинирани

Управителят на ДКЦ 1 д-р Георги Лисичков, съобщи, че в последните дни над 45% от направените в центъра тестове за коронавирус са положителни. Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", обясни пред БНТ, че повече от 80% от детските легла са заети. При леглата за възрастни този процент е малко по-нисък.

В момента в болницата от коронавирус се лекуват 32 деца, като сред тях има и такива с тежка дихателна недостатъчност. Във връзка с увеличаващия се брой и на заболелите възрастни в здравното заведение са открити нови 20 легла за болни от коронавирус. Броят на интензивните легла е 12, като вчера броят на интубираните възрастни пациенти е бил 9.

В болницата в Казанлък интензивните легла са 6 и всички са заети. При нужда пациенти ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. При тази картина на заболяемостта участниците в Областния медицински съвет бяха категорични, че наложените съгласно разпоредбите на Министерството на здравеопазването мерки са адекватни и няма да бъдат отменени, защото това би било в противоречие с Националния оперативен план за справяне с пандемията. Ресторантьорите от своя страна заявиха, че браншът търпи огромни загуби от наложените мерки и все по-трудно става задържането на персонал и изплащането на заплати на работниците. Те поискаха преминаване на пълно работно време с пълен капацитет, при спазване на правилата за зелен сертификат.

В края на срещата страните се разбраха за разговори и през следващата седмица и при регистриране на спад на заболяемостта, тогава да се обмисли и обсъди евентуално смекчаване на мерките, касаещи заведенията. Участие в заседанието взеха още д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести", д-р Жулиета Здравкова, директор на РЗОК и директори на болнични заведения.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
521 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини