12,8 млн. лв. за разширяване на третата метролиния, одобри СОС

  • 27 януари 2022 16:53

  • 577
  • 0
12,8 млн. лв. за разширяване на третата метролиния, одобри СОС
© Метрополитен

Отпускането на аванс в размер на 12,8 млн.лв. за разширението на третата метролиния одобри Столичният общински съвет /СОС/ на днешното си онлайн заседание, предаде БТА. 

Вносители на доклада са зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов и зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов.

През 2022 г. започва строителството на двата участъка от разширението на Линия номер 3 - ж.к. "Хаджи Димитър" - ж.к. "Левски" и участък от ул. "Шипка" - кв. "Гео Милев" - ж.к. "Слатина" - София Тех Парк/Зала Арена армеец до бул. "Цариградско шосе".

За четирите години, през които ще се извършва строителството, Столичната община трябва да предвиди съответното местно съфинансиране съгласно резултатите от процедурите за избор на изпълнители по Закона за обществените поръчки.

Софийското метро се разширява с още 3 км

С приетия доклад СОС възлага на кмета на Столична община да започне преговори с Европейската инвестиционна банка за осигуряване на средства за съфинансиране на делът на Столична община за изпълнението на проект "Проектиране и строителство на разширение на метрото в София, Линия 3".

Необходимият аванс за започване на строителството на обекта е в размер на 12 800 000 лв. С оглед завършването на участъка "ж.к. "Хаджи Димитър"- ж.к. "Левски" до 2026 г., авансирането на дела на Столична община трябва да се извърши през първото тримесечие на 2022 г., се посочва в доклада.

Там е отбелязано, че общата дължина на третата линия на метрото е предвидена да бъде 21 км с 21 метростанции. Строителството се извършва на четири етапа. През 2020-2021г. беше завършено строителството на Етап 1 и Етап 2 на линията от ж.к. "Овча Купел" до ж.к. "Хаджи Димитър", с дължина 12 км и 12 метростанции. В източна посока линията не е завършена. Целта е да обезпечи разположените в тези части на столицата големи жилищни комплекси - ж.к. "Левски" и ж.к. "Слатина" и прилежащите жилищни и административни зони.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини