Експерт: Спекулация е, че български войски ще отидат в Украйна

  • 27 януари 2022 08:42

  • 1061
  • 6
© Bulphoto/архив

"Преекспонират се нещата и обяснения, че България едва ли не готви участие на български войски в евентуален конфликт в Украйна е спекулация. В момента няма условия да се изискват действия на НАТО извън рамките на съюза. Украйна не е част от НАТО".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5339

Това заяви в студиото на бТВ експертът по сигурност и международни отношения Димитър Гърдев.

Според експерта по национална сигурност Славчо Велков сме свидетели на влошена среда за сигурност в регионален и в глобален план.

"На този фон НАТО отново подава ръка на Русия, но в същото време се подготвя за най-лошото“, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция.

НАТО предаде отговорите си на Русия

„В думите на Столтенберг не виждам желание за ескалиране на отношенията. Това, за което става дума, е възстановяване на съвета Русия – НАТО, който беше стопиран точно с навлизането на руските войски в Крим през 2014 г.“, добави Гърдев.

Според него българската позиция за конфликта между НАТО и Русия заради кризата в Украйна е ясна и блокова, защото страната ни не може да участва самостоятелно с някакви инициативи.

Велков определи позицията ни по темата като все още колеблива.

Кирил Петков каза, че български войник няма да бъде изпратен да воюва в Украйна без решение на правителството или на парламента. Съветът по сигурността беше като впрягане на каруцата пред коня, защото там бяха изслушани шефовете на служби за ситуацията. Парламентът беше този, който първи трябваше да се занимава чрез ресорните комисии. Деескалация на напрежение чрез дипломация, чрез преговори и въоръжаване малко трудно се съчетава“, заяви той.

Десислава Станева
1061 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Пхахаха

2022.01.27 | 09:07

1
Напълни се с разни неуки и неграмотни "експерти" по телевизора, но както знаем още от 2003-та, когато се бихме без причина в Ирак и от 1997-а преди това, когато съучаствахме в бомбардировките срещу Югославия, каквото военно престъпление разпоредят господарите, в такова ще участваме.

2022.01.27 | 11:41

6
в Ирак и Афганистан никой не се е бил , охранителни мисии на които ходиха търсачи на силни усещания и разни наркомани дето пушат хероин и закъсали за пари с кредити

2022.01.27 | 11:39

5
В Донецк и Домбас има наши момчета и се бият на страната на руснаците, хохлите тормозят бесарабските българи в Одеска област , в България ви показват пълни глупости по телевизията.
bg

2022.01.27 | 09:27

2
Стига с тая Югослваия като ви харесва ходете при Сърбите където промиха и асимилираха българите в Македония!Относно Украйна като члан на НАТО трябва да сме с контингент стига сме се свивали заради ЛилиПутин? Когато Войските от Варшавски договор влязоха в Унгария и Чехия и ние бяхме там НАЛИ!

2022.01.27 | 10:40

4
А е стига с тая Украйна,като ти харесва ходи там,Украйна не е член на НАТО стига се напъва.
попай моряка

2022.01.27 | 09:27

3
Поне ще си отеб.т , а пшеничната горелка ... .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини