Водещите новини! Правилата не важат за депутатите; България може да се включи в учение на НАТО (и още…)

  • 26 януари 2022 13:21

  • 1051
  • 4
Водещите новини! Правилата не важат за депутатите; България може да се включи в учение на НАТО (и още…)
© Pixabay/Novini.bg

*** Водещите новини за деня до 13.00 ч., на 26 януари ***

 

Приемането на правила, които изискват някаква форма на дискомфорт или „затягане на колана“ от страна на хората, се оказа, че важат само за хората, но не и за депутатите. За тях няма дори механизъм, по който да бъдат контролирани или санкционирани. 

„Народните представители ще влязат и ще започнат работа. Решението за зелен сертификат няма как да бъде наложено. Няма мерки, които да предотвратят влизането на народни представители без сертификати. Не съществува и санкция. Това решение не е част от правилника на НС, нито от Конституцията“. 

Това заяви Пламен Киров, бивш конституционен съдия, в студиото на сутрешния блок на NOVA.

Бивш конституционен съдия: Депутатите ще влизат и без зелен сертификат в НС, няма кой да ги санкционира

***

Първи, които се възползваха от това, са хората от „Възраждане“, част от които, припомняме – се оказа, че имат ваксини и зелени сертификати, но не искат да ги използват…

Групата на "Възраждане" демонстративно влязоха в парламента, без да предоставят зелени сертификати и тестове, в разрез с правилата.

Срещу новите правила: От "Възраждане" влязоха в парламента без сертификати или тестове

***

„По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България“.

Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

***

Народното събрание ще заседава извънредно днес следобед. То беше свикано по искане на ГЕРБ-СДС и е насрочено за 15:30 ч.

Темата е конфликтът Русия-Украйна, предизвикал напрежение между НАТО и Руска федерация, както и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на наша територия.

Извънредно заседание на НС заради конфликта Русия-Украйна

***

Кирил Петков: Българската позиция за Украйна и Русия ще защитава изцяло националния ни интерес

***

„Няма допълнително въоръжение на НАТО в България. Всичко е в рамките на задълженията към Алианса“.

Михнев подчерта, че България вече не се управлява от личности, а от Министерски съвет и институции.

Михнев от ПП: Няма допълнително въоръжение на НАТО в България

***

Американският президент Джо Байдън заяви, че обмисля да наложи персонални санкции срещу Владимир Путин, ако Русия предприеме инвазия в Украйна, съобщава The Guardian.

Според американския президент евентуално нахлуване на Русия в Украйна би било най-голямата инвазия след Втората световна война и ще промени света. 

Високопоставен американски служител изложи възможни икономически санкции срещу Кремъл, които "ще имат огромни последици", по-големи от тези, които бяха приложени през 2014 г. при анексирането на Крим от Русия.

Байдън заплаши Путин с персонални санкции, ако Русия нахлуе в Украйна

***

След като протестите взеха десетки жертви, президентът Касим-Жомарт Токаев оглави еднолично Съвета за национална сигурност и поиска военна помощ от Русия.

Казахстан отменя военното положение

***

Ситуацията в Турция постепенно се нормализира. Летището на Истанбул възобновява работа след обилния снеговалеж, който го затвори за ден, съобщава БНР.

Виелицата, която засегна Истанбул миналия уикенд, парализира трафика и спря основните услуги в 16-милионния град, като някои части от мегаполиса бяха покрити от 85 сантиметра сняг.

Нормализира се ситуацията след снега в Турция

***

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви снощи, че през есента ще се кандидатира за нов 19-и мандат в Камарата. Тя обаче на уточни дали ще се стреми да запази водещата си роля в Демократическата партия, от която е казвала, че ще се откаже, предаде Ройтерс.

Нанси Пелоси обяви, че ще се кандидатира за 19-и мандат в Камарата на представителите

***

 

Novini.bg
1051 4

Коментари 4

Добави коментар

2022.01.26 | 15:08

4
Отменете извънредното положение
ШИБАМ СВИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.01.26 | 14:17

2
ЖУРНАЛИСТИТЕ СТЕ НАЙ-ДОЛНИТЕ КУPBИ.

2022.01.26 | 15:07

3
след майка ти

2022.01.26 | 14:08

1
По-нагло е двукратното освобождаване на Радев от карантина първо чрез заповед на шеф на РЗИ за което беше уволнен ама Радев се измъкна и сега частното му законче.

Добави коментар

Водещи новини