Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Омикрон не си тръгва, яви се негов нов, стелт вариант- BA.2

  • 25 януари 2022 14:13

  • 9765
  • 0
Доц. д-р Л.Н.Гломб за novini.bg: Омикрон не си тръгва, яви се негов нов, стелт вариант- BA.2
© pixabay, бнт

Какво ще е развитието на непрекъснато мутиращият ковид-вирус и има ли шанс скоро човечеството да се отърве от него? Хората стават все по-тревожни, предвид факта, че каквото и да правят, заразата се разраства. Може ли тази тревожност да спре? Научно предположение или факт е твърдението, че ваксинираните заразяват по-малко? Разговарям с доц.Любомира Николаева Гломб, лекар вирусолог със специалност "Клинична вирусология". Тя е завеждащ на отдела по вирусология в Националния център по заразни и паразитни болести.

От вирусологична гледна точка, всичко което се случва, е логично. Българите са тревожни, защото общественото здраве е силно накърнено, но в никакъв случай не бива да се примиряваме с това. Повечето ни сънародници се държат като деца, изправени пред тъмна гора, които не ходят там, защото е тъмно. Обаче гората настъпва към нас и ние не трябва да си затваряме очите за тази опасност.
Вирусът е тук и ще си бъде с нас. За момента изглежда, че все още той печели преднина, особено в нашата страна и подобните нам. Т.е., ние имаме ниско ваксинационно покритие и на места символично спазване на мерките. С две думи, нашето общество се държи малко инфантилно по отношение на ковид.
Където има високо имунизационно ниво, броят на хоспитализациите е минимален и те са предимно на неваксинирани хора.
Не е вярно, че които са изкарали вируса, това ще ги предпази. Омикрон е вариант, който повишава заразността си, но не затова, че е мутирал, а защото онези, които са били заразени и вече са минали 3 месеца, вече не са защитени от инфектиране. Ваксинираните, които нямат бустерни дози, също така са застрашени от Омикрон. Ефективността на ваксината при хора с бустер, е 92 процента!

Добре е, онези които са си поставили "Янсен", да си направят бустер от "Пфайзер" или "Модерна".

За ефективността на ваксините е важно хората да знаят, че те дават най-добри резултати там, където се ваксинират големи маси от хора. При нас този процес върви много мудно.
Писиар методиката ни дава информация колко вирус имаме в носогърления секрат. Но той не казва колко инфекциозен е този материал. Това се доказва с едни експериментални методи в лаборатии за близо 1 седмица. Има голяма разлика между вирусен товар и инфекциозен вирусен товар. Такива изследвания вече се правят и се установява, че независимо, че писиарът е положителен, то инфекциозните частици са значително по-малко при ваксинираните хора. Тези изследвания са направени в няколко реномирани университети в САЩ. Ваксинираните, когато се заразяват, много бързо неутрализират в себе си вируса и скоро престават да излъчват инфекциозен товар в околното пространство.

От последните изследвания, които четох става ясно, че има вече нов подвариант на Омикрон. В края на декември държавите, които секвенират/метод за откриване на мутации и др. ДНК изменения/ голям брой проби, засичат нов вариант на Омикрон в Холандия, Франция и Дания, който също като Омикрон е силно инфекциозен, а учените го наричат ВА.2 или стелт-вариант на Омикрон.
Омикрон има една много характерна мутация, която позволяваше бързо да бъде диагностициран. Подвариантът му вче ни лишава от възможността да разберем бързо дали става въпрос за Делта или за Омикрон. Новият подвариант има 85 мутации в сравнение с изходния Ухански вариант. Омикрон имаше 60. 

Всички много се надявахме, че вирусът вече върви към своя край. Но природата винаги ни опровергава.

Подвариантът на Омикрон в момента е регистриран в Холандия, Франция и Дания, където последната седмица на декември е отбелязано, че има ръст от 20% от общозаразените от ковид. Новият подвариант се разпространява още по-бързо от Омикрон. Добре е, че засега няма установена разлика в тежестта на протичането - по-леко е, особено при онези, които имат и бустерни дози. Тези данни обаче са от страни, в които има високо имунизационно покритие.
В САЩ има около 50-60% ваксинирани и ние с нашите малко над 20 на сто, сме по-близо до тях, отколкото до други европейски развити държави, където процентът на имунизираните е много висок. В САЩ има нарстване на смъртните случаи, откакто имат Омикрон. Не бива да се забравят отрезвяващите данни за нашата страна, в която смъртността е на много високо ниво. Не стига, че сме стари, не стига, че сме болни, ами си позволяваме и да умираме от ваксинопредотвратима болест!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
9765 0

Свързани новини

Водещи новини