Владислав Панев: Трябва да имаме план за действие при спиране или намаляване на енергодоставките

  • 25 януари 2022 12:09

  • 1401
  • 0
Владислав Панев: Трябва да имаме план за действие при спиране или намаляване на енергодоставките
© булфото/архив/

Коментар на Владислав Панев, депутат от ДБ, съпредседател на Зеленото движение. В парламента той е член на постоянните комисии по бюджет и финанси, както и на тази по енергетика.

През следващите дни наред с чисто отбранителния аспект на кризата с Русия, е добре да се акцентира и върху вноса на газ. В България природният газ е малък процент от енергийния микс в сравнение с други държави в Европа и това в момента е голям плюс. Не само при смущения в доставките, но и защото с поскъпването на суровината, респективно на електроенергията, нашите компании в сектора печелят като луди. 
Цената на тока за бизнеса днес е 580 лева за мегаватчас. Над тези 518, над които държавата не компенсира. Преди две седмици говорих точно това на енергийна комисия. Че

при пикови цени, каквито може да се достигнат (днес е такава), бизнесът ще загази.

При положение, че държавата печели по три направления от тях. От ДДС, допълнителни приходи във фонд Сигурност, както и самите производители на електроенергия. Така че е редно формулата да бъде коригирана.

Отделно, независимо дали рискът от война е 1 или 99 процента, трябва да имаме план за действие при спиране или намаляване на доставките. Да, от 2 години вноса на газ е през Турция, но спиране на подаването е едно от оръжията, които могат да бъдат използвани. Още повече, че китайския пазар става все по-значим за Русия и тя не е толкова зависима от продажби в Европа, колкото е била допреди години. Затова е необходимо да следим запасите в Чирен, да сме в "топъл" контакт с азерите...
Иначе дългосрочно, за да не мислим много за подобни кризи трябва да се работи за диверсификация. На източниците на газ, за други начини на отопление (термопомпи, соларни панели, изолация, енергийно ефективни сгради). Въобще работа за милиарди и за целия китайски народ. Важните теми през следващите години. Които могат да ни изстрелят в лигата на богатите.

Аделина Делийска
1401 0

Свързани новини

Водещи новини