Безработицата в Силистренско през декември е 8.6%

  • 25 януари 2022 10:54

  • 893
  • 0
Безработицата в Силистренско през декември е 8.6%
© Pixabay

Равнището на безработицата в Силистренско през декември e 8.6 на сто, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.

Регистрираните безработни през месеца в бюрата по труда от област Силистра (Силистра, Дулово и Тутракан) са 3930 души - с 44 души повече от ноември. На годишна база има намаление с 642 души.Най-високо е равнището на безработицата в Кайнарджанската община - 28.2 на сто.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 626 безработни.

През декември започналите работа регистрирани безработни са 462 души. В реалната икономика са устроени 51 на сто от започналите работа през месеца. През месец декември на субсидирани работни места са били назначени общо 228 безработни от рисковите групи - 80 по програми и мерки за заетост и 148 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОПРЧР, която се осъществява от месец юли 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 1546 души, като през ноември са сключени трудови договори с нови 77 безработни.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40.

Заявени са 91 работни места на първичния пазар на труда през декември. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в търговията, преработващата промишленост, държавното управление, образование.

Най-търсените професии през месецa са работник-копач канали и изкопи, личен асистент, машинен оператор, продавач, носач-товарач на стоки, работник-зареждане на рафтове, работник-сглобяване на детайли.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
893 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини