Д-р Страхил Делийски за novini.bg: БСП се занимава само с интересите на Нинова и кръга около нея

  • 24 януари 2022 13:57

  • 1190
  • 0
Д-р Страхил Делийски за novini.bg: БСП се занимава само с интересите на Нинова и кръга около нея
© личен архив и булфото

Какъв знак дават на обществото ни онези партийни лидери, които се провалиха на изборите и уж заради това проформа подадоха оставки, а впоследствие се скриха зад неясни форумни гласувания от страна на делегати, които не са случайни хора, а верни на своите партии и председатели? Председателката на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за остава на поста си след конгреса на соцпартията през уикенда, но това какво бъдеще вещае за над стогодишната организация?
Разговарям с преподавателя по политология в Алма матер, независимият анализатор д-р Страхил Делийски.

Делегатите на подобни конгреси се излъчват от основните партийни организации и в конкретиня случай е трябвало да са над 900 души, но са присъствали около 500. Фактически едни 150 човека, които са гласували тази странна резолюция-решение, че не "констатирали наличие на оставка", предрешават съдбата на партията. 

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е вече не е социалистическа партия и нейната досегашна абревиатура занапред ще означава нещо друго.

Конгресът в събота и неговите решения, са естественият процес по унищожаването на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е като партия и превръщането й в малка клиентелистка организация, която да обслужва 50-100 човека. Тези хора така или иначе ще бъдат "трудоустроени" по министерства и оттук нататък останките от някогашната партия, това ще правят. След фарса на т.нар.конгрес, това просто вече не е партия, която е в състояние да защити, да артикулира някакъв голям социален процес, да го постави във фокуса на общественото внимание и т.н..


БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е вече е партия, която се занимава само с интересите на Нинова и кръга около нея.
Тази тенденция вече видяхме каква електорална тежест носи, а и предстои пак да наблюдаваме при нови избори. Чудя се дали ликвидаторите на старата партия - Нинова и нейните хора, си дават сметка за начина, по който убиват една толкова голяма организация. Като я доведат до 3-5% резултати на вота, те няма да могат да си изпълнят дори брокерските функции да трудоустрояват" техни хора по ведомствата.
Жалко е, защото има хора, които са емоционално свързани с идеите на някогашното БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а сега наблюдават края на партията. И превръщането й в малка брокерска група по интереси.

Ролята на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в четворната управляваща коалиция сега, е да си устрои хората на Нинова на постове в държавата. Друга роля не виждам. Те си казват: ние сме малки, от нас никой нищо не иска, въпросът е да се закрепим около 7-10%, така че да можем да се закачим за всяка следваща власт, разбирай на уредим наши хора". Това е общественият порчит на концепцията на Нинова.
Смятам също така, че обезличената БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в четворната коалиция сега, хептен ще загуби лика си. Не виждам принципна концептуална линия, която соцпартията защитава в коалицията, такова нещо няма.
Вече има ясна нужда от създаването на нова лява, социална, проевропейска  и социалдемократическа партия. Смятам, че огромна част от българите са социалдемократи, ние не сме по радикалните действия и убеждения, надделяват вижданията тук, че държавата трябва да се грижи за по-слабите. В този смисъл има потенциал за нова лява партия. Иначе има голяма опасност българската политическа система фатално да катастрофира, защото при така представителният й вариант, липсва левица.

Парламентарните партии у нас представляват едва 10% от населението, а останалите 90 на сто нямат свое политическо представителство. Това трябва да е червена лампа за всички нас. Ако тези тенденции продължат, се опасявам, че политическата ни система, която и сега е много зле, съвсем ще издъхне.

Съвременните леви организации в Европа са широки обединения, които не са лидерски тип организации. Новата левица ще бъде наистина нова. Свърши времето, когато този и онзи ляв лидер ще правят свои организации.
БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е тотално приключи като политическа партия и и теренът вляво е напълно свободен за нов тип политическа структура.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1190 0

Свързани новини

Водещи новини