В Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" отчитат ръст на родените през 2021 г. близнаци

  • 21 януари 2022 15:01

  • 157
  • 1
В Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" отчитат ръст на родените през 2021 г. близнаци
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Една от най-големите в България клиники по акушерство и гинекология - тази към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, отчита за 2021 г. ръст на родените близнаци. Двойките родени деца са 28, което е нарастване със 7,5 на сто спрямо 2020 г. Това съобщиха от лечебното заведение в Деня на родилната помощ.

Клиниката отбеляза професионалния си празник днес с ритуал без традиционното тържество заради засилените мерки, свързани с ограничаването на разпространението на COVID-19. Екипът, представен от акушери и гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки и санитарки, пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден, с отдаване на почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Близнаци се родиха в различни години в САЩ

Родените деца от началото на тази година са над 70. Общо през 2021 г. в клиниката са се родили 1345 деца, като момичетата преобладават, заяви началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова, която пожела "здрави бебета и щастливи родители".

Противно на мнението, че все повече гинеколози предпочитат цезаровото сечение като по-лесен вариант за тях, лекарите в Университетската болница съветват бъдещите майки да раждат по естествен начин при липса на медицински индикации за секцио. Акушеро-гинекологичната клиника е една от малкото в България, която предлага и услугата раждане във вода. Предимството на този начин е редукция на болката, напрежението и страха у родилката.

Виолета Симеонова
157 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.21 | 22:57

1
гмо

Добави коментар

Водещи новини