"Изворът на Белоногата" край Харманли тъне в разруха

  • 19 януари 2022 14:33

  • 514
  • 1
"Изворът на Белоногата" край Харманли тъне в разруха
© Google Maps
Слушай новината Слушай новината

От години "Изворът на Белоногата" се руши. Той е недвижима историческа ценност с категория "национално значение" и се намира край Харманли.

Плочата на Гергана, която се намира вляво от извора в местността Хамза, е в много лошо състояние. В едната си част тя е отлепена от бетонната основа и всеки момент може да падне. Недобро е състоянието и на целия обект, който се нуждае от благоустрояване. За това сигнализира в писмо до културния министър Атанас Атанасов, общественикът и поетеса Светлана Николова.

Атанасов е третият министър на когото Николова пише за проблема. Имам голяма надежда, че това ще бъде последното писмо, казва тя, цитирана от "Марица".

Руши се къща паметник на културата в Шумен

Както аз, така и цялата общественост на града, си задаваме въпроса – какво трябва да се направи, за да се случи най-накрая благоустрояването на местността и реставрацията на културната ценност.

Не е ясно чия собственост е най-българският извор, това е причината той да се руши, коментира още Николова. Тя се надява Министерството на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство да решат проблема.  

"Докато през годините институциите не вземат мерки, ние хората, които ни боли за упадъка на емблематичното място, сторихме каквото е по силите ни – работихме за съхраняване на паметта на културно-историческата ни ценност", пише в писмото си Николова.

Тя е сред инициаторите на каузата „Очи за Белоногата“, която цели да се възроди Извора на Белоногата. За четвърта поредна година заедно с НЧ „Дружба 1870“ организираме Ден на Белоногата на самия извор, а наскоро по инициатива на сдружение „Бизнесът за Харманли“ бе направен филм „По стъпките на Белоногата“. Лентата може да бъде гледана само на едно място – до извора, посредством специално приложение.

Николова и съмишлениците ѝ се надяват паметникът да бъде опазен и съхранен, а със състоянието му лично да се запознае министър Атанасов.

Хората в Харманли са обнадеждени от факта, че министърът е от Хасково, познава региона. Освен това преди дни той заяви, че ще работи за съхраняване не културното наследство по места.

Преди години мястото бе едно от най-посещаваните в района, както от пътуващи, така и хора, дошли да си налеят вода от извора. Те идваха не толкова за водата, колкото да посетят едно свято място. Постепенно през годините то западна. За да бъде привлекателно се нуждае от ремонти и благоустрояване, а филмът, който може да се гледа само тук, е модерен начин да се привлекат туристи.

 

Мая Йорданова
514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
неразбиращ

2022.01.19 | 20:00

1
Гергана+Никола,на почивка в Кушадасъ.

Добави коментар

Водещи новини