Защо у нас свалят големите професионалисти от "сцената" със скандали и обиди, вместо с аплодисменти!

  • 17 януари 2022 14:39

  • 1952
  • 0
Защо у нас свалят големите професионалисти от "сцената" със скандали и обиди, вместо с аплодисменти!
©

Тези дни една от най-коментираните теми в общественото пространство, е отстраняването на две безспорни журналистки - Велислава Дърева и Велиана Христова от вестник "Дума". Това подсеща отново за един проблем, който по нашите географски ширини датира не от вчера и днес - излизането на големите професионалисти от сферите, в които са заети, не става по достоен, благодарствен начин за направеното от тях през годините, а с гръмки скандали и незаслужени обиди.

Признавам, че се шокирах от новината, че Велислава Дърева - една от най-известните, талантливи и свободолюбиви журналистки, дисидентка, създателка заедно с покойния Стефан Продев на "Дума", наследник на "Работническо дело", е била премахната от карето на вестника без никакво предупреждение или просто разговор от страна на владеещите към днешна дата БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е от "Позитано"20. 
Велислава е публицист, кинодокументалист, един от ревностните изследователи на делото на Васил Левски.

Никога не съм допускала, че свои ще й причинят всичко това по такъв грозен и нецивилизован начин, но...живеем във времена на изненади, предимно гнусни. Подобно е отношението и към доскорошната завеждаща на отдел "Общество" на социзданието Велиана Христова, която също е била отстранена заедно с Велислава. 

Колегите, които работят в "Дума", не го правят само заради препитанието. Познавам много от тях и зная, че заплатите им са близо до минималната за страната, но те обичат професията си и искрено вярват в идеала, на който са избрали да служат. Правят го от години и не напускат изданието, за което някога казваха, че е "ковачница на кадри".

По всички тези причини, лично аз не разбирам с какво точно пречеха на "Позитано"20 Велислава Дърева и Велиана Христова, та се отнасят така с тях!?
Мотивите на ръководството от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и доколко те са искрени, е неясен и мъгляв въпрос засега. От централата бяха принудени след гръмналият скандал доброзорлем да дават обяснения на час по лъжичка: 
че двете дами вече били вече пенсионирани и работели не на трудови договори, че можели да продължават да пишат, ако искат, но вестникът щял бил да се обновява и т.н. и т.н.. 
От своя страна Велислава и Велиана пък обявиха, че са убедени, че отстраняването им е свързано с това, че и двете независимо една от друга, са писали критични коментари за председателката на партията Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и хората от нейното обкръжение.

Велислава Дърева за novini.bg: Нинова трябва да бъде изключена от БСП за цялостен „принос” в съсипията на партията

В подкрепа на двете колежки се обявихме всички, които ги познаваме от години. СБЖ, евродепутатите от левицата, също. Те не излизат съвсем от журналистиката, тъй като остават на авторски договори, а този на Велислава е...за 200 лв.!? Журналистическата солидарност е налице.
Доколко обаче това ще им помогне да преглътнат горчилката и обидата от случващото се?!
Разправата с тях ми припомни как по същия начин преди време накуп бяха уволнени и набързо пенсионирани много от обичаните от българските зрители актьори от Народния театър и други храмове на Мелпомена. Те бяха донесли много радост на хората през годините, но ги натириха без оглед на заслугите им. Впрочем такова грубиянско отношение у нас датира още от времето на великите артисти Адриана Будевска и Георги Стаматов... Публиката, за която те така щедро се раздаваха, не ги върна обратно на сцената.
За съжаление това до днес остава непроменено.
Доказва го грубото отстраняване на Велислава Дърева и Велиана Христова. А можеше да е другояче. Можеше...

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1952 0

Свързани новини

Водещи новини