САЩ отговориха дали са повдигали въпроса за "македонско малцинство" пред София

  • 14 януари 2022 13:50

  • 2307
  • 3
САЩ отговориха дали са повдигали въпроса за "македонско малцинство" пред София
© Novini.bg

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха пред БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1236

Повод е материал със зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас. По-рано днес и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки публикува позиция по върпоса. 

Джамбазки: Ако правителство ни работи със САЩ по признаването на „македонско малцинство“ в България, незабавна оставка!

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар.

Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2307 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.01.14 | 18:38

2
Дали не ни управляват хора, готови на държавна измяна?

2022.01.17 | 06:02

3
Почти позна,само дето не са просто готови,а предварително подготвени и и дошли в управлението да изпълнят именно тази цел!
хамериканците

2022.01.14 | 13:59

1
се загрижили за по-силна Европа хахахахаха

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини