Поетът Николай Милчев: ГИПСОВ БЮСТ НА СМИРНЕНСКИ Е НАМЕРЕН НА БОКЛУКА

  • 14 януари 2022 10:29

  • 1890
  • 0
Поетът Николай Милчев: ГИПСОВ БЮСТ НА СМИРНЕНСКИ Е НАМЕРЕН НА БОКЛУКА
© нова тв, личен архив

Коментар на Николай Милчев. Той е известен български поет, носител на много награди и отличия. Коментарът на поета е по повод на тревожен репортаж на Нова тв, показващ изхвърлен до кофи за смет в столицата гипсов бюст на гениалния поет Христо Смирненски, който бе излъчен вчера.

"На 13 януари 2022 година, е намерен, захвърлен на боклука, до кофите за смет в центъра на София, очукан и повреден, гипсов бюст на Христо Смирненски. Твърди се, че по този гипсов бюст макет най-вероятно е отлят барелефът на поета, който се намира на площад „Журналист“. 
Ако България има няколко – двама-трима гениални поети, Смирненски е един от тях. То не беше свиване в ъгъла и орязване от програмите в училище; то не беше занемарение и запустение на къщата музей; то не беше пренебрегване по идеологически и комплексарски съображения – то не беше чудо. 

Край нямат подигравките с това гениално момче, с този съвършен инструмент за поезия. 

„Зимни вечери“, „Юноша“, „Старият музикант“, „Цветарка“, „Червените ексадрони“ и „Приказка за стълбата“ са шедьоври, които светят, разплакват и тревожат. Няма как да ги скриеш. Даже да захвърлиш бюста – не става.
Особено „Приказка за стълбата“ – тази „Приказка за стълбата“ вади очите и разголва цялата същност на властниците от всички времена. Това не се прощава. От Стълбата е най-лесно да захвърлиш бюста на Смирненски.
Питам се само – какъв човек може да го направи и какво общество може да го понесе."

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1890 0

Свързани новини

Водещи новини