Мика Зайкова пред novini.bg: За да ги стигнем европейците, трябва да се направи пълно преизчисляване на пенсиите

  • 12 януари 2022 12:23

  • 2756
  • 0
Мика Зайкова пред novini.bg: За да ги стигнем европейците, трябва да се направи пълно преизчисляване на пенсиите
© булфото/архив/

Защо близо 1 милион български пенсионери останаха разочаровани от размера на своите януарски пенсии, поради настъпилото объркване при изчисленията им? Какво и как трябва да се направи така, че да не бъдат ощетени най-бедните сред възрастните хора? Защо е важно социалните придобивки да бъдат изплащани отделно, а не с пенсиите? Разговарям по тази гореща тема с финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика ЗайковаМика ЗайковаМика Зайкова е родена на 2 февруари 1942 година в София. Завършила е Минно-геоложкия институт,, която е и дългогодишен синдикален общественик. Тя бе депутат в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН.

Почти половината от пенсионерите, около 1 милион души, се разочароваха от размера на своите пенсии, получени в първия месец на 2022 година.

Това се случи защото, първо бе намалена добавката, изплащана за Ковид-пандемията от 120 лв. на 60 лв., като разчитаха, че с преизчислението на пенсиите с тежестта на 1 година трудов стаж с коефициент 1,35, ще бъде покрита поне част от този недостиг. Това обаче е ясно, че не става и затова сега обещават през следващите месеци всички хора да бъдат компенсирани така, че да не губят от доходите си.
Събирането на пенсиите и добавките дава усещането на гражданите, че всичко е наедно и завинаги. Това е заблуда, защото добавките са нещо временно. Когато се начисляват по 60 лева върху нееднакви пенсии, то хората получават различни пенсии и стана така, че бяха облагодетелствани онези с големите пенсии, а бедните, с най-ниски доходи, си останаха все така бедни.

Хората, които получават социална, а не пенсия за трудов стаж, м.г. вземаха по 148,71 лв., плюс добавката от 120 лв.. Само че още по време на 46-то НС ние увеличихме тази социална пенсия на 170 лв., а добавката им бе намалена сега на 60 лв. и както сами читателите могат да пресметнат, доходите на тези хора бяха редуцирани с около 38 лева - сума, която за тези хора не е малка. Тази част от българите е най-ощетена и уязвима. На тях управляващите обещаха да им допълнят пенсиите през февруари и никой да не получи по-малко. За съжаление, инфлацията бързо изяжда тези суми.

Друга, много ощетена част, са онези, които получават инвалидни пенсии, според степента на увреденост.

Средно там намалението е с около 31 лв..
Най-неприятно е, че непрекъснато се говореше, че всички пенсионери ще получат увеличение с 12,5%. Всички решиха, че ще разполагат с увеличение от по 64 лева. Но това не е вярно, защото всеки има различен действителен осигурителен стаж.

И увеличението с 1,35 на сто е валидно за всяка година ДЕЙСТВИТЕЛЕН, а не изобщо трудов стаж.

При преизчисленията така се получиха различията, които ощетиха близо половината от пенсионерите, на които им обещаха да ги компенсират.
Не бива да се забравя, че в парите, които са получени през януари, им е начислена малка добавка за времето от 25 декември до 31 декември. Тази сума пак се замъглява и е важно да се знае, че тя ще им се отнеме през март, колкото и да е малка.


Според мен по принцип проблемът иде от това, че пенсиите не са правилно преизчислени, поради големите пропуски, допуснати от трите правителства на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в.

През 2010 г. до 2012 г. пенсиите не бяха индексирани по известното швейцарско правило. През следващите години, през които г-н Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, който започна да прави нещо като пенсионна реформа, докато бе социален министър, увеличи годините за трудов стаж и започна да презчислява пенсиите с нарастване на коефициента на тежест от 1,1 до 1,1,261 1,69....до 1,2. Странно защо тези предходни преизчисления не са взети предвид при последващите сметки, направени по измислени някакви коефициенти по времето на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и техния социален министър г-жа Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.
Така настана бъркотия в базата за преизчисляването на пенсиите, която доведе до объркване на служителите в НОИ и фактически хората бяха ощетени. Аз лично считам, че ако искаме да сме като европейците в тази сфера, то трябва да се направи пълно преизчисляване на пенсиите. За база да се вземат данните от 2017-2018 години. До юни-юли т.г. да се изчислят индексациите по тройното швейцарско правило. Много внимателно трябва да се пипа пенсионната система, която по същество е инертна и е важно не да се реформира припряно, а прецизно да се работи по основата, формулите, критериите. За да тръгнем напред, трябва да изчистим бъркотиите навсякъде. Добавките за Ковид и други да се плащат като осигуровки по линия на социалното подпомагане,а не наедно с пенсиите.И хората да не залагат големи надежди на тях, защото инфлацията вече ще ги е изяла, когато ги получат.


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2756 0

Свързани новини

Водещи новини