"Спаси София" представи проекта за нов парк в "Люлин"

  • 11 януари 2022 15:05

  • 1620
  • 2
"Спаси София" представи проекта за нов парк в "Люлин"
© Спаси София
Слушай новината Слушай новината

Градските активисти от "Спаси София" представиха днес проект за изграждане на квартален парк в най-голямото междублоково пространство в ж.к. "Люлин". Проектът, който архитекти и експерти от "Спаси София" разработваха през изминалите две години, цели преобразяване на голямо и занемарено междублоково пространство в красив, модерен и зелен квартален парк.

,,Целта е гражданите да получат красива градска среда в близост до домовете си. Освен много повече зеленина, предоставеният от нас проект предвижда цялостно обновяване на алеите и осветлението, а градината ще бъде и място за спорт, детска игра и социални контакти, заяви Борис Бонев, независим общински съветник.

Основно за нас беше да предвидим условия за приятно прекарване на времето на открито за всички жители на града - от най-малките до най-големите. Именно затова в пространството предвидихме две детски площадки - за малки и за по-пораснали деца, комбинирано спортно игрище за различни видове колективен спорт, както и беседки и места за разговори и общуване между съседите. Целта ни е да превърнем сегашното изоставено междублоково пространство в приятна, зелена и спокойна среда за всички, обясни арх. Таня Митакева от "Спаси София".

Градските активисти споделят, че изработването на проекта е отнело две години, а живущите са били включени чрез анкети и мнения във всяка фаза на процеса.

"Спаси София": Готви се застрояването на един от белите дробове на София - зеления клин между Младост и Горубляне!

,,Важно беше да включим ползвателите на това междублоково пространство, за да идентифицираме какви са им проблемите, нуждите и очакванията за него. Смятаме, че интегрирахме всички виждания и затова разчитаме и на тяхната подкрепа за реализацията на този проект, който значително ще подобри качеството на живота в "Люлин", убедена е арх.Митакева.

Общинският съветник Борис Бонев обърна внимание на нуждата от насочване на сериозни инвестиции в софийските квартали, които от десетилетия са забравени от управляващите.

Не можем повече да игнорираме кварталите, те са местата където живеят по-голямата част от столичани. Няма друг европейски град, където кварталите да тънат в такава мизерия и хаос! Независимо къде живее, всеки има право на уредена, чиста и приятна градска среда. Именно затова изработихме този проект и сега го подаряваме на Столичната община. Аз ще се боря той да получи финансиране в бюджета за 2022 г. защото не може най-населеният район, "Люлин", да бъде игнориран, смята Борис Бонев.

По думите му проектът за "Люлин" градина трябва да се ползва като типов, за да може подобни градинки и изцяло обновени междублокови пространства да бъдат направени и в останалите квартали на София.

Основен приоритет на следващия кмет на София трябва да бъдат кварталите, защото гражданите заслужават нормален живот. Преобразяването на кварталите не е невъзможна мисия - с парите за ремонт на ул. "Граф Игнатиев" могат да бъдат построени 10 такива квартални градини, а хиляди столичани да имат красива градска среда близо до дома им. Пари има, но трябва да се спрат кражбите с некачествените ремонти и съмнителните договори с близки до властта фирми, категоричен е Бонев.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1620 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.11 | 16:15

2
Пред Фандъкова не минават такива проекти,щом няма за нея не става.
bobi

2022.01.11 | 16:02

1
Тези един манаф ли ги е правил???Всички грозни и с големи тикви!!!

Добави коментар

Водещи новини