Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Съветвам всички, които са работили с председателя на НС, да бъдат карантинирани

  • 11 януари 2022 12:58

  • 14531
  • 0
Проф. д-р Св. Велизарова за novini.bg: Съветвам всички, които са работили с председателя на НС, да бъдат карантинирани
© булфото и бгонеър

Трябва ли да излязат в карантина парламентът и участвалите в КСНС вчера при президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, заради заразения с коронавирус председател на Народното събрание Никола МинчевНикола МинчевНикола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са? Ще сложи ли щамът Омикронът край на вирусните вълни от Ковид? Ваксините и бустерите какво ни гарантират? Разговарям с проф. д-р Светлана Велизарова, специалист по белодробни болести, завеждащ на Клиниката по пневмология и фтизиатрия /болести на дихателната система/ към Детската болница.

Ще започна с това, че е още много рано да се правят прогнози, че вариантът Омикрон ще сложи край на разпространението на коронавирусите. Ние тук все още нямаме достатъчно информация за този щам, за да правим такива смели прогнози. Дори в Европа е рано да се правят такива съждения, тъй като е минало много малко време от появата му на нашия континент. В Южна Африка и генофонда, и възрастта, и климата и др., са много по-различни фактори. Там примерно преобладава младото население, а тук възрастното и т.н..

Ние минахме от четвъртата, в петата вълна на заразата.

Единственото затишие фактически беше по Коледните и Новогодишните празници докъм 5-6 януари и отново започнаха да се пълнят болниците. Това се случва, защото хората са обзети от страх и паника. А виновни затова сме ние, здравните специалисти и медиите, защото всяваме този страх, вместо да обясним спокойно и разумно на хората за какво става дума. Аз лично от две години обяснявам, че всеки вирус се развива като синусуида - има покачване, падове и т.н..
До тук има само 38 диагностицирани с Омикрон. Болните в интензивните отделения засега са сравнително малко. По-категорични изводи за заболяването, могат да се правят чак към края на януари и началото на февруари.
Хората трябва да продължат да спазват строги хигиенни правила, за да се пазят. За ваксините и бустерите, няма какво да коментирам, защото е ясно моето отношение на привърженик на тази защита.

Аз лично съм с три дози, имам бустерна от началото на октомври, а от вчера съм с положителен Ковид.

Единственият ми симптом е това, че ме болеше глава едно денонощие и реших да си направя антигенен тест - все пак работя в Ковид отделениие. Вече нямам никакви признаци и болки.

По закон съветвам всички, които са работили с председателя на парламента, да бъдат карантинирани.

Този срок депутатите го намалиха на 1 седмица, би трябвало да са в изолация до 3-4 ден, после на всички да се направят тестове и съобразно резултатите да се вземат решения. Това се отнася за всеки колектив, в който се диагностицира болен. Но не бива да се прави паника от подобен проблем, защото един човек не може да зарази толкова много други хора, които спазват хигиенна мярка.
Важно е да се помни, че при вирусните инфекции е от огромна значимост добрата кондиция на организмите - редовно хранене, здравословен начин на живот, да се проветрява често и да се вземат витамини "С" и "Д".
При много хора заразата ще мине безсимптомно. Смятам, че идното лято вирусът пак ще има затишие, защото той се развива най-много през есенно-зимния период. Досега винаги, когато е имало пандемии, те затихват в периода след 3-5 години. Към края на април мисля, че ще мине и тази поредна вълна.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
14531 0

Водещи новини